Калиум фосфорикум D6 – Шуслерова сол №5 – за вашата нервна система

Калиум фосфорикум се смята за биохимичното средство на мозъка и нервите, защото стимулира симпатикуса. Солта е важна за синтеза и усвояването на лецитин в организма – вещество, важно за функцията на сърцето, паметта и концентрацията. По тази причина се смята, че има укрепващ ефект върху психиката и се прилага като помощно средство при нервност, депресия и безсъние. Шуслерова сол номер 5 стимулира сърдечния мускул, като подобрява кръвообращението. Освен това укрепва и стимулира мускулатурата, особено на миокарда.

Калиум фосфорикум се счита за антисептик – помага при всички септични заболявания. Подпомага и клетъчното възстановяване и регенерационната способност на организма. По време на бременността повлиява сърцето и нервната система на плода и на майката.

ШС 5 се прилага като биохимично енергизиращо средство при астенични състояния, тъй като стимулира едновременно клетъчната обмяна, нервната система и мускулатурата. Препоръчително е да се приема преди обяд или в ранните следобедни часове и за продължително време.

Основните приложения са:

– Нервна система и психика – физическа и умствена умора, депресии, преумора, раздразнителност, нарушена концентрация, хиперактивност;

– Мускулна активност – сърдечна дейност – ритъмни нарушения, хипотония, мускулни болки с парестезсия, парализа на лицеви и очни мускули;

– Септични състояния – фебрилитет над 38.5 (заедно с ШС 3 Ферум фосфорикум D12 и ШС 8 Натриум хлоратум D6), некротични процеси, гангрена, атрофии, зловонен дъх, интермитентна температура;

– Клетъчна регенерация – при продължително боледуване, за укрепване на физическите сили – комбинация с ШС 2 Калциум фосфорикум D6, бременност, анемия.

Депа в организма – нерви, мозък, мускули, слезка.

Визуални белези на дефицит – хлътнали слепоочия, уморен вид на лицето, пепеляв цвят, студен блясък в очите.

Препоръчителните дози на прием са:

Възрастова група

Остри състояния

Хронични състояния

Деца над 12 години и възрастни пациенти

1 таблетка до 6 пъти дневно

1 таблетка между 1 и 3 пъти дневно

Деца между 6 и 11 години

1 таблетка до 4 пъти дневно

1 таблетка 1-2 пъти дневно

Деца между 1 и 5 години

1 таблетка до 3 пъти дневно

1 таблетка на ден

 

Деца под 1 година

1 таблетка до 2 пъти дневно

1 таблетка дневно

 

За деца под 5 години, се препоръчва таблетката да се разтвори в малко количество вода. При хронични състояния при деца под 1 годинка и между 1 и 5 години, е препоръчително 1 таблетка да се разтвори в половин чаша вода и да се дава на детето по една чаена лъжица 1-3 пъти на ден. Все пак не забравяйте, че преди да започнете приложението на солите върху вашето дете, е добре да се консултирате с лекар.

Шуслерова сол 5 може да се използва в комбинация с други соли, в зависимост от проблема, който искате да излекувате:

– Депресия, преумора, мигрена – ШС 5 и ШС 7 (Магнезиум фосфорикум D6);

– Спортна комбинация – ШС 3 (Ферум фосфорикум D12), ШС 5 и ШС 7;

– Сърдечно-съдова недостатъчност – ШС 2 (Калциум фосфорикум D6), ШС 3, ШС 5 и ШС 8 (Натриум хлоратум D6);

– Регенерация на тъкани – ШС 2, ШС 5 и ШС 8;

– Парализи, сензорна загуба – ШС 5, ШС 7 и ШС 11 (Силицеа D12);

– Антиоксидантен комплекс – ШС 3, ШС 5, ШС 7 и ШС 9 (Натриум фосфорикум D6). 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *