Кампания за безплатно тестване за хепатит С

Официално стартира кампания за безплатно тестване за хепатит С – ‘HEP HOUR’, която е по инициатива на две пациентски организации – Хепасист и Хепактив, със съдействие на на Рош България. Целта на кампанията е в рамките на един месец да се постигне рекорден брой на хора, които се изследват за хепатит и се кандидатства за книгата на Гинес. За миналата година изследвалите се за хепатит са общо 9000 души, но е напълно възможно същото число да се постигне само за месец. Лица на инициативата са доцент д-р Красимир Антонов от УМБАЛ ‘Св. Иван Рилски’ в София, д-р Станимир Хасърджиев от Хепасист, Радослав Русинов от Хепактив и д-р Найден Кандиларов. Кампанията е първата по рода си за страната  и е обвързана с поставянето на национален рекорд по отговорност.


 

От 11 април до 11 май всеки има възможност да се изследва напълно безплатно в лабораториите, които подкрепят кампанията. За тестването са необходими не повече от 10-20 минутки, тъй като кръв се взима от пръста, а резултатът е готов почти веднага. Можете да се изследвате безплатно в Асеновград, Варна, Нова Загора, Стара Загора, Плевен, в 8 пункта в Пловдив и 13 пункта в София. Кампанията за изследване е подкрепена от известни спортисти и спортни журналисти – Мария Гроздева, Кубрат Пулев, Елин Топузаков, Евгени Иванов, Камен Алипиев, Иво Райчев и Николай Александров. Сред първите хора, които се тестваха, бяха Коко Каменаров, Маги Джанаварова, Славена Вътова.


 

Хепатит С е сред най-разпространените заразни заболявания и е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. То е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирус. Според данни на Световната здравна организация общият брой на инфектираните в света надхвърля 170 млн. човека. В Европа хората с хепатит C са над 8.9 млн., а в САЩ – 3,9 млн. Души. Регионът на Балканите се счита за особено рисков. У нас все още много хора смятат, че застрашени са единствено наркозависимите, а истината е, че риск има за всеки. Заразата дебне всички хора в активна възраст, които се подлагат на стоматологични интервенции, маникюр, педикюр, пиърсинг, татуиране, хирургически операции и други. Най-често заразените нямат изявени симптоми и затова заболяването се открива трудно.


 

Ваксина срещу хепатит С засега няма, затова е особено важно човек да знае дали е носител на вируса, за да се започне лечение навреме. Само ако вирусът се хване в ранен стадий, могат да се предотвратят фатални усложнения като цироза и чернодробен рак. Ако сме носители на вируса на хепатит B и хепатит C, ние застрашаваме не само своето здраве, но и това на хората около нас, тъй като можем да им предадем вируса. Заразяването с хепатит В става по кръвен път, чрез сексуален контакт или чрез предаване от майка на дете. Заразяването с хепатит C е вирусно и представлява инфекция на черния дроб. При средно 70% от заразените с хепатит С заболяването преминава в хронична болест. Изследването се извършва с кръв от пръста на ръката, а ако резултатът е положителен, изследването се повтаря с ELISA. За изследванията не е необходимо предварително записване и няма ограничение в консумацията на храни и напитки.
 
В много от случаите инфектираните с вируса на хепатит B или хепатит C не проявяват изявени симптоми или ги пренебрегват като незначителни. Такива са болки в ставите и мускулите, гадене и повръщане, болка в горната част на корема, тежест и болка в дясното подребрие. Най-популярният симптом на хепатитите е жълтеницата, но тя не е задължителна проява на болестите. Оплакванията може да се появяват и изчезват, а болният да ги обърка с умора и грип. Симптомите на жълтеницата са потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията, загуба на тегло. Един от основните начини за предаване на вируса на хепатит B и C е по кръвен път.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *