Кампания за намаляване на гръбначните изкривявания

10 училища в Плевен и областта са се включили в Националната кампания „На училище без тежест”, която цели да се намалят гръбначните изкривявания при децата.

Кампанията  е съвместна на Министерството на здравеопазването и  сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ Целта й е да се информират  родителите, учителите и децата за правилния избор, начина на носене и теглото на ученическата раница, която заедно с учебниците и учебните помагала трябва да бъде до 15% от теглото на детето.

От здравната инспекция в Плевен, поясниха, че през 2010 г. 3,7 на 1000 деца са били с гръбначни изкривявания, като това сочат данните от годишните профилактични прегледи, през които преминават учениците.

В същото време от РЗИ отчетоха, че тези данни може би са двойни, тъй като половината от децата до 18г. в региона не са преминали през задължителните профилактични прегледи.

Здравните инспектори са категорични, че за да се реши проблемът, ще организират срещи с лични лекари, на които ще  дадат указания децата да се наблюдават по-стриктно.

Освен това специалистите от РЗИ да ползват практическите съвети за формиране на правилни навици и носене на ученическата раниц. Те наблягат и на това, че е важно да се посещава  редовно  общопрактикуващия лекар за извършване на профилактични прегледи, с цел профилактика на гръбначните деформации сред подрастващите.

източник: www.health.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *