Кампания за популяризиране на съхранението на стволови клетки

С развитието на медицината и нарастването на заболяванията, от които страда съвременният човек, не е чудно, че темата за силата на стволовите клетки е толкова актуална. В края на месец март българският клон на европейската компания Cryo-Save, която се занимава със съхранение на стволови клетки, поде кампания за популяризиране на съхранението на стволови клетки още по време на раждането. Тя е насочена основно към семейства, които очакват дете или планират такова. Компанията създаде Борд на родителите, с български делегати в него – семейството на д-р Атанаска Маринова-Петкова, д-р Пламен Петков и малкия Васил от Варна.

Целта на програмата ‘Борд на родителите’ е да се даде възможност на потребителите на тази услуга да се запознаят със спецификите на клетъчното банкиране – от гледна точка на лабораторни процедури и техники на криосъхранение. В настоящия Борд са включени представители на 8 държави – Испания, Италия, Швейцария, Холандия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България. Бордът на родителите и Cryo-Save ще работят заедно в продължение на три месеца, след което програмата ще бъде повторена, за да даде възможност за нови делегати от други държави.

Чуждестранната компания започна също образователна инициатива ‘Дарете или съхранете’, която е насочена към популяризиране на съхранението на стволови клетки, независимо дали е за индивидуални или за обществени нужди. Чрез нея компанията подкрепя проекта за публична банка за стволови клетки у нас. Важно е да се повиши степента на  информираност на обществото по отношение на стволовите клетки, както и да се подчертае важността да бъдат съхранявани, а не унищожавани след раждането. Първият етап на инициативата е образоването на общопрактикуващи лекари и гинеколози в доболничната помощ, за да могат те да разяснят възможностите за даряване или съхраняване на стволови клетки на бъдещите майки и бащи.

Във възрастния организъм стволовите клетки могат да бъдат открити предимно в костния мозък, затова за лечение на възрастни индивиди осигуряването им се извършва чрез хирургическа интервенция. Ако обаче те се вземат още с раждането, от пъпната връв, за да се съхраняват в банка, интервенцията не изиксва никакво участие на майката, бащата или детето. След раждането, когато организмът започне да расте, стволовите клетки се променят и у възрастните хора не са такива, каквито са били в пъпната връв. Поради тази причина моментът на раждането е единствената възможност за осигуряване на тези уникални стволови клетки, а нискотемпературното съхранение ги запазва годни за употреба в бъдеще. ‘Младите’ стволови клетки от пъпна връв имат и други предимства спрямо тези, които се вземат от костния мозък – те са само на деветмесечна възраст и поради тази причина не могат да бъдат повлияни от процесите на стареене; делят се по-бързо и са по-жизнени; те са „чисти“, тъй като са били запазени в утробата на майката, с много по-малка вероятност да са заразени или засегнати от болести, вируси и инфекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *