Кандидоза

Препоръчваме ви:

Кандидозата представлява гъбична инфекция, която се причинява от Candida Albicans. Този микроорганизъм е с кръгла форма и не се вижда с невъоръжено око. Заболяването се нарича още кандидозен колпит или млечница, и е установено, че около 75% от жените го изкарват в една или друга форма като гинекологична болест. В миналото се е смятало, че кандидозата е венерическо заболяване, но днес специалистите не могат категорично да го категоризират, защото то се среща също при деца и жени, които не водят полов живот.

Във влагалището се съдържат различни микроорганизми. Чрез тях организмът се защитава от попадналите във влагалището болестотворни микроорганизми. Ако балансът им бъде нарушен, се създават подходящи условия за увеличаване на микроорганизмите, които могат да причинят различни заболявания. Такава ситуация може да се получи, когато организмът е бил подложен да продължителен прием на антибиотици. Заболяването увеличава своята честота през топлите месеци. Носенето на синтетично бельо, посещаването на обществени басейни, бани и сауни, и неспазването на високо ниво на хигиена са допълни предпоставки за появата на гъбички.

Симптомите на кандидозата са увеличаване на влагалищния секрет, който е с белезникав цвят, сърбеж по половите органи, който се отличава с повишаване при миене и полов акт, почервеняване и подуване на външните полови органи. Това заболяване се отличава с голяма упоритост, затова лечението може да продължи много години. То не трябва да се прекъсва, защото ако не бъде излекувано напълно, може да се развие хронична кандидоза. Ако се проявят симптоми на инфекцията не трябва да се прибягва до самолечение, а трябва да се направи консултация със специалист. Той ще назначи изследване, което ще покаже дали гъбичките са кандида и след това ще назначи лечение. При изследването се взима вагинален секрет и се прави посявка. Обикновено при направено кръвно изследване се отчита повишено ниво на левкоцитите, което е нормално за каквато и да е инфекция, която протича в тялото. Лечението на инфекцията се провежда с противогъбични препарати, които унищожават не само гъбичките, но и чревната флора. Поради тази причина се използва алтернативен метод, който включва приемането на екстракт от грейпфрут. Според изследвания, ако бъде приеман в препоръчителните дози, той не унищожава добрите бактерии. Друга важен момент от борбата със заболяването е повишаването на личната хигиена, приемането на повече витамин С, за да може да се възстанови киселинният баланс в организма, защото гъбичките се развиват в по-добре в по-сладка среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *