Карфиол за стройна фигура

Карфиолът, Brassica cauliflora, е едногодишно тревисто растение от род Зеле, семейство Кръстоцветни. За негова родина се смята източното Средиземноморие, а най-много се отглежда в Европа и Америка. Някои ботаници смятат, че преди да се наложи по Средиземноморието, карфиолът и неговият предшественик дивото зеле се развиват в Малайзия. Нарича се още цветно зеле. У нас се използва основно за направата на туршии, крем супи и различни видове гарнитури.

Химичният състав на зеленчука е много разнообразен – съдържа приблизително 90% вода, 3,2% въглехидрати, 0,8% минерални соли, 2,2% белтъчини. Богат е на витамини А, С, В1, В2, В5, В6. Отличен източник е на витамин К и омега-3 мастни киселини, съдържа още бета каротин, кафеена киселина, канелена киселина, фитонутриенти, магнезий, кверцетин и рутин, никотинова киселина, пантенонова и фолиева киселина.

Карфиолът е отлична храна за хора, които имат проблеми с наднорменото тегло и искат да свалят килограми, защото не съдържа никакви мазнини – 100 грама карфиол имат само 20 калории. Нискокалоричната храна е полезна за хората, които страдат от сърдечно-съдови и артритни заболявания. Благодарение на съдържащите се в него хранителни вещества, карфиолът има силно антиоксидантно действие, помага на черния дроб да пречиства по-ефективно токсините и укрепва имунната система. От народната медицина е известно, че карфиолът предпазва от рак на простата, а ако комбинирате с куркума се наблюдава повишаване на мъжката потентност. Направени са много научни изследвания, които свързват редовната консумация на карфиол с превенцията на различни видове рак, като рак на простата, пикочния мехур, гърдата, дебелото черво и яйчниците. От всички видове зеле, той се усвоява най-добре от организма. Неговата целулоза е с нежна структура и не причинява образуване на газове в организма. Противовъзпалителният характер на хранителните вещества в карфиола оказват благоприятен ефект в борбата със здравословни проблеми, които са причинени от възпалителни процеси – болест на Крон, инсулинова резистентност, възпаление на червата, ревматоиден артрит, диабет тип 2 и улцерозен колит.

Трябва да се има предвид, че карфиолът не е полезен за всички. Хората, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза трябва да избягват неговата консумация, както и хората, които имат така наречените пуринови проблеми. Най-добре е да готвите карфиола на пара или в малко количество вода. Така ще ограничите максимално извличането на минералните вещества и водоразтворимите съставки от него. Ако го преварите, започват да се отделят миризливи серни съединения. Ако го приготвяте в тенджери, които са изработени от желязо, серните съединения реагират с повърхността и храната може да придобие неприятна кафеникава разцветка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *