Каркаде, чай от екзотичен хибискус

Препоръчваме ви:


Каркадето всъщност е чай от цветовете на хибискуса, Hibiscus Sabdariffa, наречен още китайска роза. Ро­дът на хи­бис­ку­си­те е го­лям и включва над 250 вида с разнородни характеристики. Те­ са чле­но­ве на се­мейс­т­во Мал­во­ви и про­из­хож­дат от ек­ва­то­ри­ал­ни­те, тро­пични­те и суб­т­ро­пични­те об­лас­ти на Азия и Оке­а­ния. Ба­мя­та е разновидност на рода хи­бис­кус, макар да е позната като зеленчук. Цъф­тящ хи­бис­кус е на­ци­о­нал­ни­ят сим­вол на Ма­лай­зия, а на Хаваите го на­ричат „цве­те­то на кра­си­ви­те же­ни“. Вероятно вашата асоциация е именно с красивите хавайки, които закичват в косите си огромните цветове на хибискуса. Бразилците на­ричат една от разновидностите на рас­те­ни­е­то „обе­ца­та на прин­це­са­та“. Най-големите производители на хибискус в света са Китай и Тайланд. Специалистите са на мнение, че каркадето е една от най-полезните за човека билки.

Чаят от каркаде, често наричан червен чай, може да се консумира топъл или студен през цялата година. Използваното в България наименование „каркаде“ е заимствано от Близкия изток. Напитката е с вкус, който е подобен на червена боровинка и е с наситено червен цвят. Чаят е богат на витамин С, на минерали и пектини, които действат добре за прочистване на червата. Каркадето съдържа средно 25% органични киселини, включително лимонена, малеинова и винена. Има също така киселинни полизахариди, флавоноиди и гликозиди, от които се получава характерният наситен червен цвят. В Сенегал каркадето е национална напитка, а в някои части на Африка чаят често се овкусява с мента и джинджифил. В Китай правят напитка, като се смесва със зелен чай.

Редовната консумация на хладен чай от каркаде понижава високо кръвно налягане, а горещата напитка може да се консумира от хората с ниско кръвно. Напитката помага срещу настинки и редуцира нивата на вредните мазнини и холестерол в кръвта. Използва се от спортисти и хора, упражняващи физически труд. Напитката действа като диуретик, укрепва сърцето, стените на капилярите и кръвоносните съдове, намалява риска от инсулт, предпазва бъбреците, подпомага черния дроб и облекчава спазми. Топла или студена, тази напитка подобрява апетита и влияе положително на храносмилателната система и панкреаса. Тя допринася за поддържането на тялото, за подмладяване на клетките и за поддържане на фигурата. Каркадето има и антибактериално въздействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *