Китайски лимонник, адаптоген и мощен антиоксидант

Препоръчваме ви:

Китайски лимонник, Schizandra chinensis, шизандра, произхожда от Азия и расте в Северен Китай, на Корейския полуостров, в Приморския и Хабаровския край на бившия Съветски съюз, в Южен Сахалин. Всички части на това растение – цветове, листа, стъбло, миришат силно на лимон. Шизандра се счита за едно от най-ценните растения в източната медицина, а също по цял свят, подобно на женшена и джинджифила. Тя е древно лекарствено растение, което се употребява широко в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство. Употребяват се плодовете, но лечебна част са още корените, кората и листата.

Плодовете на шизандра съдържат органични киселини – лимонена, ябълчена, винена, янтърна, което определя киселия им вкус. Те включват значителна доза витамин C, като в сушена форма дозата е по-голяма, отколкото в прясна. Съдържанието на витамин C в листата е пет пъти повече от това в плодовете. Шизандра включва още не много големи количества захари, повече в сушена форма, биофлавоноиди, каротиноиди, сапонини, пектин, танини и багрилни вещества, етерично масло. Сокът от плодовете съдържа киселини, пектин, захари, танини, багрилно вещество, витамин E във форма токоферол. Съдържа още манган, калций, фосфор, желязо, кобалт, мед. Семената съдържат обикновено и етерично масло с миризма на лимон. Шизандра съдържа вещества адаптогени, които въздействат много добре на организма.

Шизандрата се счита за билка със силни антиоксидантни характеристики. Тя премахва умората и сънливостта, редуцира ежедневен стрес. Счита се, че билката повишава работоспособността, действа срещу леки депресии, поддържа паметта и сърдечно-съдовата система. Прочиства и подкрепя черния дроб след болести и интоксикации. Стимулира способността за концентрация и въздейства добре върху нервната, храносмилателната и половата система. Китайският лимонник се смята за мощен имуномодулатор и стимулатор на централната нервна система, а освен това действа чудесно на хора с диабет, срещу астма и влошено зрение, за детоксикация и подобрена обмяна на веществата. Билката спомага за подобряване на общата мозъчна дейност, подобрява храносмилането и сексуалния живот. Плодовете се употребяват за лечение на язви и труднозарастващи рани. Билката въздейства индиректно на целия организъм, за да му помогне да мобилизира силите си и да се справи без увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *