Кога полезното е … и здравословно?!

Продуктите с високо съдържание на калций и витамин D понякога могат да навредят, а не да са полезни, каквото е общоприетото мнение, смятат американски специалисти.Изследването на учени от университета “Дюк” във Вашингтон показва, че честата употреба на продукти с твърде високо съдържание на калций и витамин D влияе негативно на познавателните функции особено при хората в напреднала възраст. Според резултатите от наблюденията възрастните мъже и жени, които употребяват прекалено много калций и витамин D, са подложени на повишен риск от мозъчни разстройства, водещи до слабоумие, депресия, сърдечен удар и влошаване на познавателните способности.
След извършените замервания с помощта на ядрено-магнитен резонанс, американските специалисти, твърдят, че хората, които употребяват много млечни продукти с високо съдържание на мазнини, по-често страдат от мозъчни увреждания.
Калцият е жизнено важен за функционирането на нервните клетки и мускулите, но когато в стените на кръвоносните съдове се натрупа твърде голямо количество, се предизвиква загуба на еластичността на тъканите и свиване на кръвоносните съдове.
В момента общоразпространено мнение е, че възрастните хора трябва да приемат повече калций и витамин D, за да се предотврати загубата на костна плътност. Новото изследване показва, че при хората, страдащи от заболявания на бъбреците, полезните вещества не винаги попадат в костната тъкан, а понякога се задържат в стените на кръвоносните съдове. По този начин се нарушава нормалната циркулация на кръвта в съдовете и се предизвикват мозъчни увреждания.
Витамин D спомага за регулиране на натрупването на “излишен” калций и неговата дейност в организма, но ако се засегне работата на кръвоносните съдове в мозъка, уврежданията могат да доведат до сериозни нарушения на мозъчната функция, завършва статията за новото изследване, публикувана в Journal of the American Board of Family Medicine.(а)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *