Колагенът и вашето здраве – част 2

Към първа част

Ползи от колагена

1.   Кожа и коса – с напредване на възрастта, производството на колаген намалява, кожата се отпуска, появяват се бръчки, намалява еластичността. Повишаването на нивата на колаген ще премахне тези проблеми.

2.    Стави – чувствали ли сте някога напрежение в ставите? Причината е, че колагенът намалява, сухожилията и ставните връзки се движат по-трудно, което води до скованост, подуване на ставите и т.н. Колагенът е ефективен и при лечение на остеоартрит.

3.    „Пробито черво” – състояние, при което токсините преминават през храносмилателния ви тракт. В този случаи колагенът помага за разграждане на протеините и успокояване на лигавицата на червата, освен това аминокиселините помагат за възстановяване на увредените клетъчни стени.

4.    Ускорява метаболизма – повишаването на нивата на колаген може да ускори вашия метаболизъм. Глицинът е отговорен за увеличаване на енергията, както и за развитието на мускулите, стимулирайки ги в изгарянето на повече калории от натрупаните мазнини.

5.    Нокти и зъби – ако ноктите ви се чупят или делят, то това се дължи на недостига на колаген. Колагенът е градивен елемент както на ноктите, така и на зъбите.

6.    Детоксикация – ако търсите начин да се детоксикирате, то колагенът е изключително подходящ. Глицинът помага на черния дроб да се справя с вредните вещества, като ги поглъща. Така организмът ви се пречиства по-лесно и бързо.

7.    Намаляване на целулита – когато кожата губи своята еластичност в резултат на ниските нива на колаген, се появява целулит. Тъй като кожата ви е по-тънка, целулитът става по-явен.

Как да си набавим колаген?

В миналото предците ни са консумирали изключително кожа, сухожилия и ставни връзки от животните. Нещо, което днес избягваме. Все пак, ако не желаем директен прием на подобна храна, може просто да направим бульон.

Друг начин е приемът на хранителни добавки със съдържание на колаген – капсули, таблетки или колаген на прах. Въпреки това трябва да знаете, че за вас е по-добре да изпиете една чаша костен бульон, вместо няколко капсули колаген.

Важно е да се отбележи, че има много фактори, които подпомагат образуването и използването на колаген в организма, като например Витамин С, манган, мед, пролин и храни с високо съдържание на антоцианидини (боровинки, череши и  къпини).

Много от кремовете и козметичните продукти, в които се твърди, че има колаген, са с твърде големи молекули колаген, които трудно могат да бъдат абсорбирани от вашата кожа. Въпреки стремежът ви да подхраните тялото си външно, понякога консумацията на колаген вътрешно може да се окаже много по-ефективен метод.

На последно място трябва да знаете, че някои храни, особено богатите на аминокиселини, стимулират образуването на колаген много повече от други. Животинските продукти, като яйца, птиче месо, риба и мляко могат като цяло да ви помогнат да стимулирате тялото си да произвежда повече колаген.     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *