Коприва и люцерна – здраве от природата

Чудните свойства на билките

Целебната сила на билките се е доказала през вековете. Със своите лечителни свойства често биват предпочитани пред тежки антибиотици и лекарства.  Според едно от значенията на думата „билка” в сбития тълковен речник на Оксфорд, за такава се има следната: „За билка се счита всяко растение, чиито листа, цветове или семена се използват за лекарство, за овкусяване или аромат в кулинарията.”

Често пъти облекчаването на нашите оплаквания се намира в кухненския шкаф, вместо в близката аптека. Понякога топлата чаша чай, особено преди лягане може да сътвори по-големи чудеса за нашето здраве, отколкото цяла шепа хапчета.

Не случайно хиляди учени и до днес не спират да изследват ползотворното влияние на всяко едно растение върху човешкия организъм, доказвайки нови свойства благоприятстващи върху човешкия тонус и дух.

Сред добре познатите мента, мащерка, лайка, липа, шипка, жълт кантарион, валериана и други масово използвани билки, има все още известна част, за които голяма част от човечеството тепърва научава и започва да използва.

Днес ще ви запознаем по-подробно с една вече добре позната билка, каквото е копривата и друга, която тепърва навлиза в богатият фармацевтичен свят, като такава – люцерната.

Доста хора, чувайки люцерна биха си представили големи зелени поля, слънце и прохладен вятър. Освен обаче, като основна тревно-фуражна култура в България, тя успешно се предлага и в по-големите и специализирани био-магазини.

По съдържанието си на хранителни вещества и витамини е ненадмината и заема едно от най- първите места сред общо всички фуражни растения. Освен това има и много високо съдържание на протеини. Според проучване от един декар засята площ с люцерна, се извличат средно 146 кг. смилаем протеин. Заедно с тези си качества, трябва да се отбележи и нейното високо витаминно съдържание:

  • Витамини B1, B2, D, K, E, като най-голямо е съдържанието на витамин А.
  • Съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий, цинк, каротин, кумарини, аминокиселини.
  • Жизнено важни ензими: амилаза, коагулаза, емулсин, липаза, протеаза, пектиназа.

При наличието на толкова полезни съставки, няма как растението да не е лековито и успешно прилагано при множество оплаквания и заболявания.

Макар и да е странно люцерната да се нарече билка, тъй като никой не е свикнал поне в България да я възприема, като нещо повече от тревна култура, по-горе стана ясно, че всяко растение, което се използва с лечителни функции или кулинарни такива спокойно може да се определи като „билка”.

Като такава, люцерната има алкализиращо, детоксикиращо, диуретично, противомикробно, слабително, лактогонно и тонизиращо действие.

Най-често се използва цялото растение за лечението на:

  • Кръвоносна система: анемия, при изгаряния и за подпомагане на кръвосъсирването;
  • нервната система: за подпомагане при възстановяване при алкохолна или наркотична зависимост;
  • сърдечносъдова система: инфаркт и други заболявания на сърцето;
  • гинекологични оплаквания: закъсняваща и нередовна менструация, менопауза, стимулиране на млечните жлези при кърмачките;
  • храносмилателна система: стимулира апетита, помага при чревни проблеми, язви, стомашни разстройства;
  • пикочна система: елиминира задържането на течности и отоците, пречиства бъбреците, благоприятен ефект при камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища;
  • чернодробни състояния: блокира абсорбцията на холестерол, пречиства черният дроб, при жълтеница.
  • други действия: при сенна хрема, артрит, заболявания на простатата, астма, общо изтощение, диабет, умора и др.

Има различни варианти как да приемате люцерната. Можете да приготвите вкусна здравословна салата от нейните кълнове.  Можете да използвате нейните семена, външно под формата на компреси при ухапвания от насекоми и циреи.

Но най- разпространеното и използване е под формата на изсушени листа и семена или чрез направен сок. Растението е включено в доста разнообразни хранителни добавки в най-различни вариации – таблети, капсули, екстракти, прах, сокове, напитки и чайове.

Доказано е, че прилагането заедно на сок от люцерна и сок от моркови засилва двойно действието и на двете съставки.

Ако искате по естествен начин да контролирате нивата си на холестерол достатъчно е да добавите към менюто си три пъти дневно чай от 40мг семена от люцерна или 5-10 грама изсушени листа от нея.

Не е желателна употребата и само от бременни и кърмачки, тъй като тя  има свойството да предизвиква менструация, както и поради естрогенния ефект на някои нейни съставки. Приемът от малки деца също не е желателен.

Коприва

Сравнително по-позната от люцерната, копривата намира достойно място в българската кулинария.

Отделно растението също има свой принос в днешната билкова фармация. Например тя се използва от векове за успокояването на алергични оплаквания и симптоми, главно за тези на сенната хрема, която е най-разпространена сред алергиите.  Тя съдържа биологични активни вещества, които намаляват възпалителния процес. Доктор Андрю Виьл, автор на „Природно здраве/ Природна медицина” твърди, че не познава друго лекарство под каквато и да е форма, което да е толкова ефективно, колкото копривата за успокояване на алергични реакции, като неговото твърдение се базира главно на множество научни статии и експерименти в Националния Колеж по Природна медицина в Портланд, Ореон. Може да се приема вътрешно като чай за сезонни алергии или външно за алергични обриви от отровен дъб или бръшлян.

Копривата има и доказани качества при борбата с болестта на Алцхаймер,  артрит, астма, бронхити, гингивити, камъни в бъбреците, ларингити, множествена склероза, предменструален синдром, увеличение на простата и други.

В козметичната индустрия, множество марки се доверяват на екстракта от коприва, тъй като има свойствата да прави косата по-гладка и сияйна, както и да се справя с прекаленото омазняване и пърхота. В домашни условия също можете да се погрижите за косата си – изплакнете обилно косата си след баня със запарка от коприва.

Корените на растението се използват като диуретик, за проблеми с простатата, както и за природен лечител или превент на оплешивяването.

Настойката от растението е много ценна за спирането на вътрешни кръвоизливи, както и за лечението на анемия, проблемна менструация, хемороиди, ревматизъм, кожни оплаквания и особено екземи и артрит. При последното заболяване, кожата се натърква с коприва, за да се получи възпалителна реакция, която от своя страна подсигурява временно облекчение на болките в ставите. Лекарите са на мнение, че една от причините този метод да работи е, че по този начин растението инжектира в кожата нервотрансмитери, които от своя страна спират болката.

И след всичко изброено за копривата, не на последно място тя е много богата на витамини и минерали – включително и на витамин С, витамин Е, бета-каротин, калий, желязо, хлорофил и цинк.

 

Комбинацията на люцерна и коприва Ви гарантира пълноценно здраве, хармонизиране на тялото и отстраняване на оплаквания от различен произход по един естествен, лесен и приятен за тяло начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *