Коприва срещу алергии и дефицит на желязо

Препоръчваме ви:

Копривата, Urticaceae, е многогодишно тревисто растение, често смятано за плевел. То е разпространено в Северна Африка, Европа, Азия и Северна Америка. Под общото наименование коприва се включват около 45 вида на растението, като най-разпространена е обикновената коприва. Зеленината много често се развива около градини, поляни и покрайнините на градовете. Причината, поради която копривата започва да се изучава от учените, е нейното свойство да дразни кожата при досег с нея. Листата на билката са покрити с тънки власинки, които при досег отчупват връхчето си и отделят сок, който има парливи свойства. Копривата се използва като храна и като лечебно средство. В България тя е широко използвана под формата на супа, лапи, салата, каши, отвари и чай. В някои държави дори се добавя в колбасите.

Химичният състав на копривата включва витамини А, В, D, E и К, минерали цинк, магнезий, мед, манган, желязо, калий и калций. В нея се откриват още багрилни вещества, ферменти и хлорофил. Растението е богато на хистамин, ситостерол, пантотенова киселина и дъбилни вещества. То съдържа голям процент вода, захари и незаменими аминокиселини.

Още от древността под формата на сок копривата се е използвала като кръвоспиращо средство при кръвоизливи на червата, носа и маточни кръвотечения. Копривата има диуретично и анти-анемично действие, което се дължи на големите дози желязо в нейния състав. Препоръчва се при главоболие, авитаминоза, хемороиди, менструация, диария и нарушена обмяна на веществата. Копривата помага при захарна болест, ревматизъм, хроничен бронхит и бъбречни заболявания. Външно може да се използва при натъртвания, ревматизъм и отоци. Мъжете могат да я използват при косопад. Въпреки парещия си ефект, власинките на листата съдържат много флавоноиди. Благодарение на тях копривата има силно противовъзпалително действие и затова може да се употребява при заболявания като артрит и инфекциозни заболявания на дихателните пътища.

Според изследвания консумацията на екстракт от коприва може да намали с около 50% необходимостта от приемането на нестероидни противовъзпалителни средства при пациенти с артрит. Флавоноидният комплекс в листата има свойството да забавя дегенерирането на ставния хрущял при хора с ревматоиден артрит и остеоартрит. Корените на растението съдържат големи количества лецитини. Те не позволяват на тестостерона да се превърне в дихидротестостерон. Той е главен виновник за косопада при мъжете и увеличаването на размера на простатата. Заради съдържащия се в копривата хистамин тя действа срещу алергии. Може да се употребява на салата, на тинктура и на сок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *