Кориандър в храната за безвреден афродизиак

Препоръчваме ви:

Кориандърът, Coriandrum sativum, е тревисто растение, което е широко употребявано като подправка в индийската, латиноамериканската и средиземноморската кухня. Смята се, че подправката произхожда от Югозападна Европа и района на Средиземноморието. Открити са доказателства, които показват, че се е употребявал от древните египтяни още преди 5000 години, а семена от него са открити в египетските пирамиди. В диво състояние може да бъде открит в Египет и Судан, а в България се отглежда в югоизточните части. Името на подправката произлиза от корис (κ?ρις) – дървеница и анон (αννον) – анасон, защото миризмата на смачканите листа на растението наподобява миризма на дървеници.

В 100 грама от семената на кориандъра се съдържат 12,27 грама белтъчини, 54,99 въглехидрати и 12.7 грама мазнини. В химичния му състав влизат елементи натрий калий, желязо, калций, фосфор, мед, манган, селен, цинк и магнезий. Откриват се рибофлавин, тиамин, ниацин и витамин С, не притежават никакво количество холестерол и захароза. Плодовете на кориандъра съдържат 17-24% обикновено растително масло и 0,3- 1,2% етерично масло. Етеричното масло на билката е съставено от компоненти гераниол, цитронелол и линалоол.

Според исторически източници кориандърът е бил използван от древните гърци като афродизиак. Гръцкият лекар Диоскорид е смятал, че консумацията на подправката повишава мъжката потентност. Хипократ е предписвал билката като медикамент. Консумацията на етеричното масло и плодовете на кориандъра води до повишаване на секрецията в жлъчката, стомаха и червата. Те имат противомикробно действие и благоприятно влияние върху състоянието на кръвоносните съдове. В Българската народна медицина кориандърът се препоръчва при симптоми на кашлица, задух, диария, бронхит, повръщане и болки в стомаха. Билката може да се използва и външно под формата а компреси, които се налагат при различни възпаления, гнойни циреи, рани и заболявания с болки в ставите. В кулинарията се употребяват листата, семената и плодовете на растението. Именно на листата се дължи специфичният аромат на различни месни и зеленчукови ястия. От кориандъра се добива олеинова киселина, която е основна съставка в полиграфическата и текстилната промишленост. Фармацевтичните компании използват специфичния вкус на кориандъра като го добавят в различни лекарства за подобряване на техния вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *