Котешка стъпка за имунната система

Препоръчваме ви:

Котешката стъпка, Clinopodium vulgare, е едногодишно тревисто растение, което достига до височина от 40 см и принадлежи към семейство Устноцветни. Растението е познато още с имената черновръх и див босилек. Неговото наименование идва от формата на цветчетата, които наподобяват котешки лапички. Билката може да се открие на територията на цялата страна, но най-вече в полите на планините Средна гора, Стара планина и Родопи. Наричат я още „билката на Левски“, защото когато той е бил свещеник, е лекувал с нея хората от различни заболявания.

В котешката стъпка се откриват флавоноиди, витамин С, флуор, фенолни и дикарбоксилни киселини, терпентини и много други вещества, които все още не са напълно изучени.

Билката има много добро успокояващо действие, освен това тя стимулира съпротивителните сили и регенеративните процеси в организма. Съставките в котешката стъпка повлияват много добре на кръвоносната система. Растението може да се използва при женски заболявания, като миома на матката, мастопатия на млечната жлеза и други гинекологични заболявания. Котешката стъпка е полезна при камъни в бъбреците, при гастрит, брадавици и високо кръвно налягане, защото почиства артериалните плаки, при диабет и при кожни заболявания. Според билкарите котешката стъпка скоро ще започне да се използва като ефикасно лекарство срещу рака. От направените експерименти, при мишки, които са болни от рак, е установено, че лечението с инжекции с екстракт от котешка стъпка унищожават раковите клетки. Освен тях професорът Иларион Станчев е открил специфично вещество в химичния състав на котешката стъпка, за което се смята, че може би унищожават раковите клетки. Лично той е създал силно концентриран екстракт, който според него успява да разгради туморите. Неговите твърдения се базират на успешно лечение на животни, които са болни от рак.

Билката трябва да се приема с повишено внимание. Затова се препоръчва преди започване на прием, да се направи консултация с лекар, за да не се появят впоследствие усложнения. Тя не трябва да се употребява при бременност, кърмене, от хора в прединфарктно състояние и такива със заболявания, които са свързани със сърцето и сърдечно съдовата дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *