Котешки нокът – една от топ билките в природната медицина!

Коя е онази древна билка, чиито невероятни лечебни свойства датират от времето на древните инки? Произхожда от Южна и Централна Америка, и от хиляди години се подвизава под най-различни имена – саменто, уна де гато, лианата на Перу… Латинското й наименование е Uncaria tomentosa.

Според древните лечители притежава свойството да облекчава симптомите при множество болести – твърдение, което днес е подкрепено със сериозни научни доказателства.  Първите изследвания върху ефектите й са направени преди около 50 години и оттогава интересът към нея не спира да расте.

Става въпрос за дървовидната лиана, по-известна като котешки нокът, която идва от Амазонската джунгла и тропическите гори на Перу. Отличава се с уникални тонизиращи, противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства, и още в далечното минало се е използвала при стомашно-чревни неразположения, ревматизъм, дизентерия, възпаления от различен произход.

Химичен състав. Корите на котешкия нокът са източник на тетрациклични оксиндолови алкалоиди (TOAs) – ринхофилин, изоринхофилин, кориноксеин, изокориноксеин; пентациклични оксиндолови алкалоиди (POAs) – митрафилин, изомитрафилин, птероподин, изоптероподин, специофилин, ункаринF и техните N-оксиди, индолови алкалоиди (дихидрокоринантеин, хирзутин и хирзутеин), глюкоалкалоиди, гликозиди на хиновената киселина, и др. Екстрактите от котешки нокът, които съдържат повече пентациклични оксиндолови алкалоиди (POAs), за сметка на тетрацикличните алкалоиди (TOAs), имат много по-съществени ползи за здравето. 

Фармакологични ползи: за имунната система; мощен антиоксидант; при високо кръвно налягане; при ревматизъм и артрит; срещу вирусни инфекции (херпес симплекс, херпес зостер, риновируси и др.); за поддържане нормалното състояние на стомашно-чревния тракт и др.

Действия:

– Балансира имунната система.

Многобройни проучвания сочат, че приемът на екстракт от котешки нокът води до увеличаване броя на левкоцитите – белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Тук ефектите на билката са двустранни – тя може както да засили имунния отговор, така и леко да го потисне, когато имунната система е хиперактивна.

– Облекчава възпалението при артрит.

В екстракта от котешки нокът има висока концентрация на биологично активни вещества, които доказано облекчават симптомите при ревматоиден артрит и остеоартрит. Това се дължи на пентацикличните оксиндолови алкалоиди, които активизират имунната система и й помагат да се противопостави на хроничния възпалителен процес.

Според изследване, публикувано в медицинското издание “Journal of Rheumatology”, приемът на екстракт от котешки нокът в продължение на 24 седмици, значително намалява възпалението и болката в ставите.

– Хипертония.

Традиционната китайска медицина от векове включва котешкия нокът в лечението на високото кръвно налягане. Днес науката доказа, че билката наистина има хипотензивно действие, което се дължи на специфичен алкалоид в състава й – т. нар. хирзутин, който действа подобно на калциевите антагонисти, познати още като блокери на калциевите канали. Те разширяват артериите в различни части на тялото и помагат на сърцето по-лесно да изпомпва кръвта, благодарение на което то се нуждае от по-малко кислород.

– Храносмилателна система.

И тук котешкият нокът предоставя съществени ползи – има силно детоксикиращо стомашно-чревния тракт действие и насърчава растежа на „полезните” бактерии в червата. Благодарение на мощните си противовъзпалителни и успокояващи ефекти, се включва и в лечението на колит, гастрит, пептична язва, синдром на раздразненото дебело черво и др.

Котешки нокът (кора) 485 mg на Nature’s Way – премиум екстракт за страхотни резултати! Продуктът на американския бранд Nature’s Way е богат на пентациклични оксиндолови алкалоиди (POAs) и е с ниско съдържание на тетрациклични оксиндолови алкалоиди (TOAs). Natures Way предлага екстракт, иззет от корите на растението, които са по-богати на POAs и по-бедни откъм TOAs. Той е ефикасен и при редовен прием действието му е осезаемо.

Nature’s Way е лидер в производството на билкови продукти – компанията предлага над 200 чисти билкови екстракти (самостоятелни и комбинирани), които са спечелили доверието на милиони хора по цял свят. Nature’s Way е част от индустрията на натурални продукти за здраве от половин век насам.

Официален вносител на Nature’s Way за България: Ревита ЕООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *