Кой витамин бори депресията и хроничната болка

Витамин D е този, който помага за преборите депресията и болката и се асоциира с диабет от тип 2, това показва нови изследване на Чикагския университет. Учените са отрили, че жените, които страдат от скованост, тръпнене или болка в ръцете, пръстите и краката, както и тези, които имат депресивни състояния се намаляват при прием на определени дози витамин D.

Проучването оказва и връзката между приема на витамин и неговия дефицит и появяването  на диабет от тип 2, както и на депресия или болка. Те са стигнали до този резултат като са давали на жени с депресия по седмичната доза на витамин D2, която е около 1250 микрограма, някои проучвания го свързва с подопечен на популярния витамин D3. За 6 месеца тези жени са взимали витамина и са докладвали за симптомите си на наблюдаващите. В началото 61% от жените казват, че имат болки в ръцете и краката, докато 74% казват, че имат изтръпване и тръпнене в пръстите и краката. Но тези оплаквали са отшумели още в първите три месеца, както и след  6 месеца, когато е направено заключението от това проучване. Болката е много силна за жени с диабет от втори тип и депресия, но с малко витамин D, не само болката изчезва, но също и така и отшумява депресията, причинена от диабет от тип 2.

Това е вдъхновило на истината за проучвания към университета в Чикаго да продължат и да правят проучвания и за витамин D3, за него се вярва, че е още по-ефективен.

Освен връзката с диабет и депресивните състояния с витамин D се знае също, че регулирана бетаклетките в панкреаса и тяхната  функция да отделя инсулин и за възпалението.

Освен това този витамин влияе на инсулиновата чувствителност, тоест тялото разпознава инсулина по-добре и не дава сигнал до панкреаса да произвежда още, както и нивата на кръвната захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *