Коя е най-вредната професия

Много хора искат да знаят как да живеят и какво да работят, за да се предпазят доколкото е възможно от стреса и възникването на редица заболявания, свързани с него. Ако бъде зададен въпросът ”Коя професия според вас е най-вредната по степента на стресово натоварване?”, може да се предположи, че на първо мяста ще се окажат представителите на правозащитните органи – нали тяхната работа е свързана с постоянно нервно напрежение.
Но, оказва се, има и “по-опасни” професии. Това сочат изследванията, проведени съвместно от английски и канадски психолози.

Британски специалисти от Университета в Манчестър (University of Manchester) са съставили своеобразна скала на стреса, като неговата степен се определя според честотата на сърдечните пристъпи и други заболявания, в частност алкохолизъм, а също по честотата на разводите и пътните произшествия при хората от различни професии.

На първо място по тази скала застават миньорите – техният “показател на риска” е 8,3 точки. След тях са полицаите – 7,7, а на трето място – строителите и журналистите с 7,5 точки. Колкото и да е странно на пръв поглед, списъкът се продължава от актьорите – 7,2, политическите и обществените дейци – 7 т. Лекарите са “събрали” 6,8 точки, автобусните шофьори – 5,4, дипломатите и… фермерите – 4,8. Най-спокойна според тази таблица е работата на музейните и библиотечни работници (2,8 т.).

Още по-неочаквани са резултатите, получени от канадските психолози в Университета на Торонто (University of Toronto). Според техните данни, най-тежката професия е тази на музикантите.

Експертите отбелязват, че нервите на музикантите страдат от постоянното бързане, гастролите, безцеремонния диктат на диригента, безкрайните репетиции. Проведената анкета е показала, че 82% от музикантите приемат успокоителни средства от време на време, а 8% – постоянно.(а)

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *