Кожа

Кожата е анатомичен орган, част от покривната система. Тя е най-големият орган в тялото и го покрива почти изцяло. Кожата се състои от няколко слоя тъкан – епидермис, дерма и хиподерма. Повърхността на кожата е между 1,5 и 2 квадратни метра за възрастен човек, който тежи 60-65 килограма. Характерната за роговия слой кисела реакция с рН 5-6,5 е пречка за проникването и развитието на микроорганизми в кожата и в организма изобщо.

Епидермисът е най-горният повърхностен слой на кожата. Епидермисът е изграден от многослоен плосък вроговяващ епител, съставен от 2 слоя – герминативен, в който клетките се делят непрекъснато, и рогов, който е съставен от мъртви клетки. Дебелината на епидермиса варира в различните части на тялото, като най-голяма е в зоната на стъпалата. В основата на епидермиса се намират пигментни клетки, които съдържат меланин. Той придава цвета на кожата и тена от излагане на слънце. Пигментът поглъща вредните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина и така предпазва клетките в по-дълбоките слоеве на кожата Най-долният слой е образуван от клетки, които непрекъснато се делят – новите клетки избутват старите в по-горните слоеве. Най-повърхностният слой на епидермиса е изграден от плътен рогов слой – клетките му са мъртви и са загубили са ядро си, а цитоплазмата им е изцяло заета от рогово вещество. Най-външната част на този слой е подложена на излющване и затова тя непрекъснато се възстановява от по-дълбоките слоеве. Роговият слой осигурява надеждна механична защита от различните въздействия на заобикалящата среда, както и от загуба на вода.

Дермата е изградена предимно от съединителна тъкан и осигурява изхранването на епидермиса. Тя определя здравината на кожата. Състои се от два подслоя – папиларен и мрежест. Мрежестият слой включва важните за еластичността на кожата колагенови влакна, които я предпазват от бръчки и отпускане. Дермата е богато кръвоснабдена, през нея минават около 10 %  от общия кръвен поток. Това има голямо значение за терморегулаторната функция на кожата. Под дермата е разположен още един вътрешен слой – подкожие, наречено също хиподерма. Тази зона е изградена основно от мастни клетки и в различните части от тялото е с различна дебелина. С възрастта колагеновите влакна значително намаляват, а това води до загуба на еластичност на кожата, появяват се бръчки, кожата се отпуска.

Основните функции на кожата, както и на цялата покривна система, са разнообразни – защитна, сетивна, отделителна, дихателна, терморегулаторна, обменна. Кожата предпазва тялото от механични въздействия, патогени и прекалена загуба на вода. Тя служи за топлоизолация и регулиране на температурата, както и като рецептор за част от сетивата. Освен това тя служи за изхвърляне на отпадъчни вещества от тялото и за поддържане на хомеостазата, охлажда чрез потните жлези, защитава от инфекции. Кожата включва рецептори за сетивност, предпазва тялото от слънцето чрез синтез на пигмента меланин, синтезира витамин D, който е важен за усвояването на калция в тялото, съхранява вода и мазнини.

В дермата и епидермиса се съдържат редица нервни окончания, чрез които човешкият организъм получава информация за измененията във външната среда. Точно под епидермиса дермата образува изпъквания, наречени папили, които са най-силно изразени по дланите и пръстите. В различните части на дермата са разположени потните и мастните клетки, както и придатъците на кожата. Потните жлези са разположени по цялото тяло, но най-много има по дланите, ходилата, слабините и подмишниците. Секретът който отделят – потта, съдържа вода и разтворени в нея соли, както и други крайни продукти от обмяната. Мастните жлези имат изходни канали, които се отварят в космената торбичка, а клетките им постепенно се разрушават и отделят мастен секрет, събран в тях. Секретът на мастните жлези смазва космите и епидермиса, като по този начин го предпазва от изсушаване и напукване. Придатъците на кожата са космите и ноктите – те са рогови образувания на епидермиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *