Кожни израстъци, косми и нокти

Кожните израстъци, косми и нокти, са част от покривната система, а функцията им е тясно свързана с тази на кожата. Системата покрива почти цялото тяло и го предпазва от външни въздействия. Кожните израстъци изпълняват основно защитна и терморегулативна функция. Те се състоят от мъртви и вроговени клетки.

Космите покриват различни зони – главата, ръцете, тялото, краката, клепачите, лицето. Химичният състав на космите включва въглерод, кислород, азот, водород и сяра. Основна съставка е кератинът – склеропротеин с голяма химическа устойчивост и механична сила. Косъмът се състои от стебло, корен  и луковица – стеблото е видимата част, която се подава над кожата, а растежът му тръгва от корена. Коренът му е скрит в кожата и започва с луковица – растежът на косъма се дължи на размножаването на клетките на луковицата. До всяка луковица достигат нервно клонче и кръвоносни съдове, от които зависи състоянието й и храненето й. Външната обвивка на корена напълно обгръща космения фоликул и заедно с вътрешната обвивка защитават стеблото на косъма във фоликула. Мастната жлеза е разположена в най-горната част на фоликула, както и мускул еректор на косата. В клетките на космите има пигмент, който определя цвета на космите и който у възрастните хора се замества постепенно с въздушни мехурчета, които придават белия цвят на косъма. Между цвета и дебелината на косъма същесвува зависимост – русите хора имат най-тънък косъм, но те имат и най-гъста космена покривка. Космите растат постоянно, но неравномерно. Обикновено за един месец косъмът израства с 10-14 милиметра. След определен период косъмът у здравите хора опадва и на мястото му пониква друг – за миглите този период е няколко месеца, а за косите е няколко години.

Растежът на косата е цикличен и асинхронен процес, а здравата коса има три фази – анаген, катаген и телоген. Повечето косми са в анагенна фаза, която е фаза на растеж. В нея матриксните клетки се делят бързо и обуславят растежа на космената луковица. В косъма клетките се трансформират в клетки на космената обвивка и косменото стебло, а освен това се образува основната съставка на косменото стебло, кератин. В катагенната или преходната фаза деленето на образуващите космите клетки постепенно се редуцира, а космената луковица се отделя от дермалната папила. Косменият фоликул се смалява на една трета от предишната си дължина и се придвижва до повърхността на скалпа. В телогенната фаза или фазата на спокойствие новата растяща коса избутва старата, фоликулът се придвижва дълбоко в дермиса и в дермалната папила, като започва друга анагенна фаза с растеж на нови косми.

Ноктите се намират на върха на пръстите на ръцете и краката, а тяхната функция е да ги защитават. Ноктите на краката са по-дебели и растат по-бавно от ноктите на ръцете. Те се състоят от рогови пластинки и всеки ден нарастват с около една десета от милиметъра. Ноктите реагират на някои заболявания на организма и растежът им може да се забави, а самият нокът да промени релефа и цвета си. Белите петна по ноктите се дължат на въздушни мехурчета между нокътя и нокътното легло, които се образуват от нарушение на кръвообращението.

Причините за лесно чупливи нокти могат да са разнообразни – смущения в обмяната на веществата, недостиг на калций и витамини в храната и други. Проблемите в организма се ‘запечатват’ на нокътя и ако заболяването премине, те изчезват с израстването на нокътната плочка. Пълната замяна на нокътната плочка на ръцете настъпва за 6-18 месеца 6 – 18 месеца. Предният край на нокътната плочка е свободен, а задният и страничните са покрити с нокътна гънка. В задната част на нокътната плочка се намира бяла дъга. Нокътните плочки са съставени от плътно прикрепени вроговени кератиноцити, които са съставени от кератинови влакна. Между 80 и 90 % от кератиновите влакна са твърди, а други съставни части са вода, липиди, желязо, цинк, калций. Нокътната плочка е 1000 пъти по-водопропусклива от кожата, така че тя може да се дехидратира много лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *