Крехки нокти, как да се справим с проблема – част 2

към част 1

Как да се справите с проблема?

1. Намалете излагането на вода – готвенето и миенето на храна е на практика неизбежно. Въпреки това винаги можете да инвестирате в чифт ръкавици, които да ви предпазят от средата. Освен в готвенето, подобни мерки ще ви предпазят от излагането на химикали от битовата химия, която използвате ежедневно за почистване у дома.

2. Останете хидратирани – докато стремежът е да държите ноктите си далеч от водата, трябва да се стремите да държите тялото си достатъчно хидратирано. Можете да консумирате храни като диня и краставица.

3. Използвайте естествен крем за ръце – ако се борите с крехки нокти, тогава е чудесна идея да хидратирате ръцете и ноктите си след измиване и сушене на ръцете си. За да се улесните, можете да поставите на близко до мивката място увлажнител и след всяко подсушаване, да го използвате.

4. Използвайте специализирани кремове – има специализирани кремове за ръце и нокти, които не само ги правят по-красиви, но и помагат за заздравяването им. Такива кремове са не само изключително ползотворни за заздравяване на кожичките в основата на ноктите, но и за самите нокти, като цяло.Натуралните и влагосъдържащи съставки, като пчелен восък, масло от шеа, кокосово масло и витамин Е, ще направят кремът да присъства постоянно във вашето ежедневие.

5. Избягвайте силните лакочистители – повечето препарати за премахване на лака, са с високо съдържание на химикали и са склонни да причиняват изсушаване. Съдържанието на ацетон, формалдехид, толуен и фталати не само вредят на структурата на ноктите, но дори и се отразяват върху кожата, очите и белите дробове.

6. Масло от семена на броколи – за да придадете на ноктите си естествен и здравословен вид, използвайте масло от броколи. То се прави от кълновете на броколите и е с богато съдържание на есенциални мастни киселини. Поставете капка от маслото върху ноктите и масажирайте. Кокосовото и аргановото масло са други локално терапевтични свойства.

7. Биотин – Според изследванията, добавянето на Биотин може да помогне за лечението на слаби и крехки нокти. Някои храни, които съдържат значителни количества биотин са: бадеми, яйца, сладки картофи, лук, домати, овес.

8. Витамин Е – капсулите с витамин Е са евтини и ефективен начин за подпомагане на състоянието на ноктите. Гъстата течност, която излиза от капсулата, е перфектно лечение за крехките нокти. Само трябва да пробиете една от капсулите и да капнете от маслото на всеки нокът.

9. Избягвайте изкуствените нокти – изкуствените нокти няма да прикрият проблема, а може дори да го влошат. Те не се препоръчват за хора, които са склонни към гъбични инфекции или имат чупливи нокти.

Някои промени в ноктите ви не са толкова сериозни, но други могат да изискват медицинска помощ. Необходимо е консултация с лекар, ако забележите: промени в цвета на нокътя или тъмни ивици под него, промени във формата на ноктите, изтъняване или удебеляване на ноктите, подуване или болка около ноктите, разделяне на ноктите от околната кожа, кървене около ноктите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *