Ларинкс

Ларинксът е орган от дихателната система, а другото му наименование е гръклян. Гръклянът е въздухоносен и гласов орган, който участва в речта. Разполага се в предната срединна част на шията, на нивото на три шийни прешлена. Той осигурява отделянето на дихателната от храносмилателната система и пречи на храната и слюнката да навлизат в белите дробове. У жените органът се разполага по-високо, отколкото у мъжете. Големината му е различна за различните възрасти и полове. По време на пубертета у момчетата гръклянът нараства и удължава гласните струни, а това води до мутация на гласа. За този процес има значение производството на мъжки полови хормони у юношите.

Отпред гръклянът е покрит от долните подезични мускули, шийната фасция, платизмата и кожата. В долната му част, както и отстрани се разполага част от щитовидната жлеза. В задната си част ларинксът се е срастнал с предната стена на гълтача. От двете страни на ларинкса преминават съдове и нерви, а по-надолу тази зона преминава в трахеята. Мускулите на гръкляна са напречнонабраздени. Те предизвикват разширяване и стесняване на гласната цепка, изпъване и разхлабване на гласните връзки, стесняване и разширяване на входа на гръкляна.

Гръклянът може да се повдига нагоре и напред при гълтане и говор. Има хрущялен скелет, изграден от три нечифтни хрущяла – щитовиден, пръстеновиден и надгръклянник, който има формата на листо, както и от четири чифтни хрущяла – пирамидален, рогчест, пченичен и клиновиден, а между тях са опънати гласните струни. Пространството между надгръклянника, подезичната кост и щитовидния хрущял е запълнено с мастна тъкан. На входа на ларинкса е разположен епиглотис, който е изграден от еластичен хрущял и закрива входа на ларинкса по време на преглъщане, с цел да не попадне храна в трахеята и белите дробове. Между пръстеновидния, щитовидния и пирамидния хрущял се намира еластичен конус, чийто свободен ръб се нарича гласна връзка. Предният му участък е уплътнен и образува най-еластичната връзка в човешкото тяло.

Лигавицата на ларинкса е изградена от многореден цилиндричен епител, богата е на слузни жлези, съдържа и лимфоидни елементи. Тя се инервира от симпатикови, парасимпатикови и сетивни нервни влакна. В кухината на гръкляна лигавицата образува два чифта големи гънки – лъжливи и истински. Кухината на гръкляна има форма на пясъчен часовник и се разделя на три части – предверие, цепка между двете лъжливи гласни гънки и подглотисно пространство под истинските гласни гънки. Те са подвижни при говор и дишане. Гласът се образува вследствие колебанията на гласните връзки чрез въздействието на издишваната въздушна струя, а височината зависи от степента на изпъване на гласните струни между хрущялите. Това важи и за другите звуци, които издаваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *