Лечебно мате вместо чашка кафе

Препоръчваме ви:

Мате представлява традиционна южноамериканска напитка, която съдържа кофеин. Тя е най-разпространена в Чили, Уругвай, Аржентина и Бразилия. Напитката се приготвя от изсушени или стрити листа на дървото йерба мате, Ilex paraguariensis, като те се запарват в гореща вода. Чай мате се сервира в специални кухи кратуни, които са наречени бомбила и които са направени от неръждаема стомана. Напитката се пие с метална сламка, която накрая завършва с цедка, тъй като листата остават в съда през цялото време. Още преди Америка да бъде открита от Колумб, индианците гуарани са консумирали мате. То е внесено в Европа през 17 век от колонизаторите.

В химичния състав на матето се откриват дъбилни вещества, кофеин, теобромин, ванилия, лимонена киселина, изобутиринова киселина, рутин, танини, стеаринова киселина, теофилин, тригонелин, холин, целулоза, ксиленол, инозитол, маслена киселина, хлорофил, целулоза, белтъчини и витамини А, В2, В3, В5, В6 и С. Откриват се още микроелементи мед, хлор, натрий, манган, магнезий, сяра, калций и манган.

Матето се отличава със специфичен горчив вкус. Неговата най-важна съставка е алкалоидът матеин. Той има различна формула от кофеина, но неговото въздействие върху организма е много сходно. Предимството му е, че е по-меко като действие и няма страничните ефекти и недостатъците, които се проявяват при консумацията на кофеин. Напитката има меко стимулиращо действие върху психическата и физическата активност на човека. Тя подобрява функцията на храносмилателната и отделителната система. Именно поради тази причина може да се консумира като леко слабително средство при хроничен запек, вместо твърде агресивната сена. Освен това чаят нормализира кръвното налягане, не претоварва бъбреците и разширява съдовете.

Коренното население на Америка е употребявало напитката за премахване на умствената и физическата умора, за лечение на простудни заболявания с висока температура и за лечението на треска. Според съвременни изследвания консумацията чай мате има благоприятно влияние върху имунната система и се отличава с отлични температуро-понижаващи и потогонни свойства. Учените влагат много надежди в матето като лекарствено средство за лечението на психични разстройства като депресии и неврози. Напитката подобрява настроението и премахва едновременно симптоми като тревожност, безсъние и напрегнатост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *