Лененото семе – балсам за сърцето

Препоръчваме ви:

Лененото семе е една от най-старите култивирани култури, познати на човечеството. Семената на маслодайния културен лен са често използвани в медицината и козметиката, основно заради съдържанието на растителни мазнини и фибри. От тях се прави ленено брашни от стрити семена и ленено масло, което може да се пие като течност или на капсулки. Съдържание на полиненаситени мастни киселини в 100 гр. ленено семе е 45%, като повече от половината са омега-3, по-малко от четвърт са омега-6 и 10% са омега-9. Тъй като мастните киселини са неустойчиви на въздействието на кислород, природата ги е защитила по естествен път чрез ‘опаковка’ с антиоксиданти. По тази причина семената на лена съдържат много витамин А, С, Е.


Лененото семе е достъпна и полезна съставка в менюто, която подпомага сърцето, кръвоносната система и храносмилателния тракт. То е един от най-добрите начини да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, тъй като е богато на мононенаситени и полиненаситени мазнини – омега-3 мастни киселини, които освен в лена, могат да се намерят и в рибата. Те са с противовъзпалително действие, нормализират пулса, предотвратяват втвърдяване на артериите и кръвни съсиреци, като по този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт. Освен това омега-3 спомагат за намаляване на нивото на холестерола, който има широко въздействие върху функциите на организма. Лененото семе може да се използва за понижаване на кръвното налягане, против аритмия и задържане на вода, има леко слабително въздействие. Ефикасно е за диета, спазване на определен хранителен режим и активен спорт. Лененото семе извлича токсините от организма, абсорбира течностите и действа благотворно срещу дихателни проблеми.

Смята се, че лененото семе има защитен ефект срещу рака, особено на дебелото черво, простатата и на гърдата. Всекидневната консумация може да подобри кръвната захар заради съдържанието на лигнани. Освен това то може да се използва срещу затлъстяване, комбинирано с диета и тренировки, тъй като съдържа ценни фибри. Лененото семе може да се консумира с храни, богати на калций, тъй като увеличава неговото усвояване. Има положително въздействие върху функцията на черния дроб и на имунитета, на зрението и на стомаха.

Фибрите в съставката поддържат здравето на червата и чревната дейност, имат страхотно очистващо въздействие срещу токсини и слузести вещества, поддържат чревната флора. Лененото семе притежава както разтворими, така и неразтворими фибри. Сто грама семена съдържат 20 грама протеини, които са лесноусвоими и съдържат незаменими аминокиселини. Ленът съдържа и лигнани – това са фитоестрогени, съдържащи се във висококачествени хранителни влакна, като например зърнени храни, ядки, плодове и зеленчуци. Лигнаните имат антибактериални свойства, подпомагат хормоналния баланс и обмяната в организма. Установено е, че семената от ленено семе са най-богатият източник на растителни лигнани – съдържанието им е 100 пъти по-голямо от това на следващата храна, която е богата на тях, овесените трици.

Препоръчителната дневна доза e 1-2 супени лъжици ленено семе. Добре е съставката да се консумира счукана или смляна, тъй като така веществата са по-лесно усвоими от организма. Ако се приемат цели семенца, те преминават през чревния тракт, без да бъдат абсорбирани и да се извлекат всички ползи от тях. Смлените семена могат да се включат в сок или айран, в зърнени закуски или в салати. Добре е да смилате малки дози, тъй като иначе те губят полезните си свойства. Друг вариант е да киснете зърната 2 часа в половин литър вода и да пиете само водата. Съхранявайте лененото семе в бурканче с капак. За съхранение на лененото масло са необходими специални опаковки, които да го защитават, тъй като е чувствително на светлина, топлина и кислород. След отваряне на бутилка с ленено масло е добре да се съхранява в хладилник, защото бързо гранясва. Не използвайте ленено масло за пържене или под каквато и да е термална обработка, тъй като не е устойчиво на високи температури и се губят полезните му свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *