Лесни стъпки в еко насока

Ако искате да сте част от съвременните поддръжници на еко движението, не е необходимо да живеете на палатка и да ядете сурова храна. Няколко малки стъпки могат да ви помогнат да промените някои неща в ежедневието, които да подобрят здравето ви и да помогнат на планетата за нейната чистота и ресурси.

Хранете се разумно
Променете хранителните си навици, за да съхраните здравето си и ресурсите на планетата. Не е необходимо да спирате месото изведнъж, можете да започнете да редуцирате месните храни до 2- 3 пъти в седмица. За да се хранят домашните животни за месо и мляко се харчат много растителни фуражи и вода, които биха изхранили доста повече хора. Знайно е, че кравите са виновни за отделяне на огромни дози газове, които подчертават парниковия ефект.

Опитвайте се да купувате основно продукция от местна зона, тъй като тя е не само по-здравословна, но и се харчат по-малко средства и бензин за транспортирането й. Органичните храни са малко по-скъпи, но част от продукцията е особено вредна, ако е пълна с нитрати. Ако не можете да отглеждате зеленчуци и храни в градина, можете да оборудвате поне кухнята си с няколко саксийки с подправки. В света една трета от храната се изхвърля, което е приблизително 1.3 милиарда тона. Пробвайте да редуцирате изхвърлянето на храна като купувате и готвите в по-малки дози, а застоялата храна, която е в годност, да речем сух хляб, оползотворите за нещо – сухари, яхния, супи, цитрус потпури, храна за животни.

Използвайте енергия разумно
Развитите страни харчат много енергия, като част от нея е сериозно хабене, което може да се спести. Сменете обикновените крушки с луминисцентни, монтирайте датчици за движение, купувайте уреди, които са енергоспестяващи. Ако имате финансова възможност да поставите соларни източници на енергия, можете да я използвате ако не за отопление, то поне за гореща вода.

Използвайте водата разумно

Огромна част от заболяванията в световен мащаб се дължат на замърсена вода. Достъпът до питейна вода за пиене, готвене и миене е ограничен в много от развиващите се страни. Добре е да редуцирате консумацията на питейна вода – като спирате водата, докато четкате зъбите си, предпочитате душ пред вана, редуцирате времето за къпане, монтирате спестяващо тоалетно казанче. Можете да редуцирате водата, която използвате ежедневно, като използвате уреди за пране и миене с енерго и водоспестяващи качества.

Пътувайте еко
Ако имате възможност избягвайте да пътувате до офиса или магазина с кола, а използвайте колело или градски транспорт. Добре е да забравите за колата, ако се налага да обикаляте в търсене на ниша за паркиране по половин час всяка сутрин, а вече чакате по задръствания. Влаковете са много по-безвредни за околната среда средства за придвижване, така че по възможност избирайте да пътешествате с кораб или влак.

Проверявайте сметта си
Макар че системата за рециклиране в България не е много добре развита, отделяйте отпадъците и ги предавайте на вторични суровини. Пробвайте се да употребявате по-малко нови стоки, а нещата, които могат да се ползват поправяйте, а не изхвърляйте веднага на коша. Не се поддавайте на всяка нова марка или разновидност на уредите, а ако все пак си купите нови, не изхвърляйте старите, а ги подарете на някого. Стари дрехи и книги можете да дадете на познати или в дома за деца без родителска грижа.

Пазарувайте разумно

Избирайте да пазарувате от местни производители, купувайте био и се информирайте за това как можете да редуцирате консумацията на токсини, на вода, на енергия. Редуцирайте спонтанните покупки на неща, които няма да ползвате, изхвърлете пълната с отрови козметика и се хранете със семпла храна. тези малки стъпки могат да подобрят здравето ви и да не повреждат околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *