Летни топ храни за вашето здраве – част 1

Препоръчваме ви:

В традиционната китайска медицина, ин и ян се свързват с противоположни елементи или сили в природата, които трябва да се намират в баланс, за да има хармония. Чи е вид универсална енергия, която се проявява и от ин, и от ян, но в различни измерения.

Ако Ин е със студени, влажни, хладни и тъмни свойства, Ян е горещ, сух, затоплящ и светъл. Летните месеци са под покровителството на Ян, и за да балансирате, трябва да вкарате елементи от Ин във вашата диета и начин на живот. Сезонът е благоприятен за консумация на охлаждащи и студени храни, както и на много плодове и зеленчуци.

Ето някои Ин храни, които ще помогнат да възвърнете здравословния си баланс през периода на Ян:

1. Кълнове – кълновете са дребни, но са богати на хранителни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и ензими, които спомагат за защита срещу свободните радикали. По своята същност са охлаждаща храна и са идеална добавка към салата, в сандвичи или в комбинация с прясно авокадо. Можете да добавяте кълнове към зеленчукови сокове или шейкове.

Най-препоръчителни са слънчогледовото семе и граховите кълнове. И двата вида съдържат около 30 пъти повече хранителни вещества, отколкото в органичните зеленчуци. Съдържат протеини, здравословни мазнини, мастни киселини и фибри. Боб мунг е друг често срещан продукт в Китайската медицина, който се смята за добър източник на протеини, фибри, витамин А и витамин С.

2. Диня (и пъпеш) – динята е повече от 91% вода, което ви помага в горещите летни месеци за хидратиране и да избегнете обезводняването. Динята е изключителен източник на ликопен. Неговата антиоксидантна активност е по-силна от тази на каротеноидите, като бета-каротинът например. Изследване сочи, че мъжете, които имат високи нива на ликопен, са с 55% по-малък риск от инсулт спрямо тези, които са с ниски нива на ликопен.

Динята съдържа и цитрулин, който в тялото се разгражда до Л-аргинин, който е предшественик на азотен оксид. Азотният оксид помага на съдовете да бъдат достатъчно широки, така че естественият приток на кръв да не се затруднява и следователно влияе върху намаляването  на кръвното налягане.

В динята се съдържат още Витамин С, Витамин В6, Калий, Витамин А, Магнезий. Но освен динята, при консумацията на пъпеши също ще се сдобиете с много здравословни ползи, тъй като плодът е богат на калий, фолиева киселина, мед, витамини, магнезий, фибри, витамин К.

3. Краставици – подобно на дините, в краставиците съдържанието на вода е 95%, което ги прави идеални за охлаждане в горещините и за хидратация. Краставиците спомагат и за намаляване на някои възпалителни процеси в тялото. Съдържат антиоксиданти, включително витамин С и бета-каротин. Съдържат още и антиоксидантни флавоноиди, като кверцентин, апигенин, лутеолин, кемпферол. Кверцентина пречи на освобождаването на хистамин, Кемпферолът помага в борбата с рака и намалява риска от хронични заболявания. Краставиците са богати още на Витамин В1, витамин В5 и витамин В7 (биотин).

4. Домати – доматите са изключително желан участник в храната. Те са богати на флавоноиди, фитохимикали, които имат анти-канцерогенни и други здравословни свойства. Освен това са изключителен източник на лутеин, зеаксантин, витамин С, както и витамини А, Е, В-комплекс, калий, магнезий, фосфор. По-малко познатите хранителни вещества, които се включват в състава на доматите, са от групите на флавоноли, флавонони, хидроксиканелени киселини, гликозиди, производни на мастни киселини.

Доматите съдържат и ликопен, който освен спомагателните функции в превенцията срещу инсулт, помага и в лечението на рак на простатата. Ако консумирате домати, то избирайте винаги органични сортове. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *