Летните болести – какво да знаем, за да се предпазим – 2 част

Препоръчваме ви:

5. Бабезиоза – паразитно заболяване, причинено от паразити, които се разпространяват чрез заразени кърлежи. Лечението е лесно, но много хора нямат явно изразени симптоми или като цяло не се нуждаят от лечение. Звучи странно, но предвид на тежките последици от кърлежите, звучи доста успокояващо! Все пак, използвайте препарати против насекоми, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли и отстранявайте кърлежите възможно най-бързо, след като установите тяхното наличие.

6. Западнонилска треска – този вид заболяване се разпространява от други наши „любимци” – комарите. В повечето случаи хората, които страдат от Западнонилска треска не проявяват никакви симптоми. Други развиват висока температура и едва 1% развиват неврологични симптоми и заболяването завършва фатално – със смърт. Борбата с комарите е лесна – въоръжете се с препарати срещу насекоми, защитно облекло, запалете свещи или спирали с цитронела, за да отблъснете натрапниците.

7. Магарешка кашлица – колкото и да не си признаваме, магарешката кашлица се разпространява обикновено по летните лагери. Все пак това не е основателна причина да спрете детето си от забавления с връстници. Ваксинацията и добрата хигиена са отлични предпазни мерки, както и да напомняте на малчуганите да мият ръцете си по-често, както и да използват само личните си тоалетни принадлежности и кърпи.

8. Хранително натравяне – когато оставите храната си на топло за продължителен период от време, броят на бактериите нараства. Хранителните натравяния са по-разпространени през летния период, тъй като микроорганизмите, които го причиняват, се размножават и растат най-бързо, когато температурата е значително по-висока. Следете температурата на храната си, проверявайте я редовно и в случай на съмнение, че нещо с нея не е наред, не се колебайте, а я изхвърлете.

9. Мехури по ръцете, краката и устните – това всъщност е форма на ентеровирус, която е силно заразна и причинява мехури по ръцете, краката и устата. Причинява силен дискомфорт и цялостно усещане за гадост, но обикновено преминава в рамките на 10 дена и не изисква лечение.

10. Норовирус – Норовирус е друг супер заразяващ стомаха вирусен паразит, предаван на организма чрез заразена вода или храна, от контакт със заразен човек или чрез докосване на замърсени повърхности. Това води до храносмилателни разстройства и е най-тежък за подрастващите и възрастните хора. Предотвратяването на вируса става с изключителна хигиена и често измиване на ръцете. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *