Левурда срещу инфекции и сърдечни болести

Левурдата, Allium ursinum L, е многогодишно луковично растение. То расте из цялата страна в сенчестите широколистни гори. Познато е още с имената Мечи лук и див лук. За лекуване се използват стръковете и луковиците на растението.

В химичния състав на растението влизат меркаптан, който придава специфичния му мирис, винилсулфид, дивинилсулфид и алиин пипеколинова киселина. Растението е богато на фитонциди и витамин С. Откриват се витамини А, В1, В2, В3, В6, В9 и РР. Левурдата е богата на микроелементи желязо, мед, цинк, бор, йод, манган, селен и цинк, както и на минерали сяра, флуор, калий и калций.

Левурдата има силно фитонцидно действие, благодарение на което може да се използва за унищожаване на причинителите на различни инфекциозни заболявания като грип, стафилококи, стрептококи и дизентерия. В тази активност дивият чесън надминава култивирания. Билката спомага за понижаването на кръвното налягане, редуцира холестерола и предотвратява отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща при проблеми със стомашно-чревния тракт. От нея се влияят положително както хронични, така също остри стомашни разстройства. Сокът от левурда се препоръчва за консумация заради богатия си хранителен състав. Екстрактът от билката се препоръчва като предпазно средство срещу оловно отравяне. За външна употреба левурдата може да се използва при образуването на гнойни рани. Билката има кръвоспиращо действие и действа очистващо на целия организъм. Може да се използва за лекуване на лишеи, циреи и ревматизъм. Консумацията на билката води до повишаване на функциите на паметта. Много добро средство е за пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Левурдата е много добър избор за лечение на затруднено дишане, за премахване на храчки и спирането на кашлянето. Редовната консумация на левурда води до премахване на депресията, световъртежа и подобряване на качеството на съня. Благодарение на своя богат витаминен и минерален състав левурдата може да се използва профилактично при авитаминоза. Билката стимулира функциите на сърдечно-съдовата система. Действа тонизиращо и диуретично на организма.

Левурдата е забранена за консумация от хора, които страдат от заболявания като изострен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, холецистит, хепатит и панкреатит. Бременните жени трябва да консумират билката в много малки количества, защото тя може да бъде опасна за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *