Магнезият – здравословните ползи от приема му – част 1

Магнезият играе важна роля в повече от 300 ензимни реакции в организма, включително метаболизма на храна, синтеза на мастни киселини и протеини, предаването на нервните импулси.

Магнезият е един от седемте основни макроминерали, които трябва да бъдат приемани в относителни големи количества – поне 100 милиграма дневно.

Човешкото тяло съдържа около 25 грама магнезий, над 50% от който се съхранява в скелетната система, а останалата част – в мускулите, меките тъкани и телесни течности. Магнезиевият дефицит, особено при възрастните, е свързан с инсулинова резистентност, метаболитен синдром, коронарна болест на сърцето и остеопороза.

Ето някои ключови здравословни ползи, които носи консумацията на Магнезий за вашия организъм:

1. Здравето на костите – Магнезият е важен за образуване на костите, помага при усвояването на калция и играе роля в активирането на витамин Д. Оптималният магнезиев прием, се свързва с по-висока плътност на костите и подобреното им образуване, както и с по-малък риск от остеопороза при жени след менопауза.

2. Диабет – Магнезият играе важна роля във въглехидратния и глюкозния метаболизъм, така че не е чудно, че макроелемента влияе позитивно върху болните от диабет. За всеки 100 милиграма дневно увеличение на дозата Магнезий, рискът от развитие на диабет тип 2, намалява с около 15%. Важно е да знаете, че тези резултати се постигат след прием на веществото от хранителни източници, а не от хранителни добавки. Доказано е, че ниските нива на магнезий водят до нарушена секреция на инсулин и по-ниска чувствителност към инсулин.

3. Здравето на сърцето – Магнезият е необходим за поддържане на здравето на мускулите, включително и на сърцето, както и за предаване на електрическите сигнали в тялото. Адекватен прием на магнезий, е свързан с по-малък риск от атеросклероза (натрупване на мазнини по стените на артериите) и хипертония (високо кръвно налягане).

Съвсем наскоро, няколко проучвания са установили, че висок прием на калций, без достатъчно магнезий, може да увеличи риска от артериална калцификация, сърдечно-съдови заболявания и камъни в бъбреците.

4. Предменструален синдром (ПМС) – Изследвания показват, че при жени в предменструален синдром, приемът на Магнезий може да облекчи синдроми, като подуване на корема, безсъние, подуване на краката, наддаване на тегло и чувствителност на гърдите. По-големи ефекти се получават, ако комбинирате магнезия с Витамин В6.

5. Тревожност – дефицитът на магнезий в организма може да доведе до засилено чувство на тревожност. Това се дължи на дейността на хипоталамо-хипофиза-надбъбречна – три жлези, които са свързани с контрол на нашата реакция към стреса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *