Малък мозък

Малкият мозък е част от централната нервна система, сектор от главния мозък. Намира се в задната част на черепната кухина, зад варолиевия мост и продълговатия мозък. Изграден е от три основни части – две полукълба, които наподобяват тези на крайния мозък и тяло, което е наречено ‘червей’. Повърхността на мозъчните полукълба е покрита от мозъчна кора, кортекс. Характерна за малкия мозък е силно набраздената му повърхност. Вътрешността на малкия мозък е изградена от бяло вещество, което включва множество нервни влакна, а в нея са разпръснати ядра от сиво мозъчно вещество. Свързан е с гръбначния мозък, двигателната част на мозъчната кора и равновесния апарат. Свързването му с останалите части се осъществява чрез три крачета – горно, средно и долно. Чрез горното се свързва със средния мозък, чрез средното се свързва с моста, а чрез долното – с продълговатия мозък. Учените считат, че малкият мозък се развива от задния мозък във връзка с развитието на рецепторите на равновесието.

Функцията на малкия мозък е изцяло свързана с регулацията и координацията на движенията на тялото. Той регулира силата, продължителността и съгласуваността на съкращенията на скелетната мускулатура, както и мускулния тонус. Връзките на дясното полукълбо на малкия мозък управляват дясната част на тялото, а връзките на лявото полъкълбо са свързани с моториката на дясната част на тялото. Малкият мозък регулира дейността на опорно-двигателния апарат, участва в равновесието и координирането на движенията.

В малкия мозък се натрупва ‘моторна програма’ за всички волеви действия – хранене, плуване, свирене на пиано, които без участието му биха се изпълнявали много трудно. По време на целенасочени волеви движения малкият мозък получава информация за плана на предстоящото движение и в хода на неговото изпълнение осъществява непрекъснат контрол. Освен това тази част от мозъка осъществява несъзнавана сетивна перцепция, като координира обектите със знанията, които са натрупани. Малкият мозък участва в заучаването на двигателни умения и сръчности, координира очните движения по време на проследяване на движещ се предмет, за да се получи точен, а не раздвоен образ. Малкия мозък е тясно свързан с вестибуларния апарат и участва активно в подържането на равновесието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *