Малки тайни на отслабването

Препоръчваме ви:

 

Всеки, който е отслабвал някога знае, че този процес минава на два етапа. През първия етап чрез положените усилия сваляте ударно за кратко време няколко килограма. Това може да ви вдъхнови и мотивира. Но когато започне вторият етап ще забележите веднага по-слабия прогрес и тогава, дори да започнете да тренирате повече, пак ще отслабвате по-бавно. Един от ключовите моменти по време на отслабването е ускоряване на метаболизма на организма. Със следващите редове ви предлагаме няколко съвета как да ускорите метаболизма си, за постигнете искания от вас резултат.

Движете ръцете си

Хората, които извършват движения с пръстите на ръцете си, барабанят, играят си с топка или ритмично поклащат краката си в седнала позиция, изгарят поне по 500 килокалории на ден, което означава, че могат да свалят за седмица половин килограм.

Стискайте гумена топка

С топката можете да правите лесно упражнения като я свивате в юмрук. По този начин тренирате мускулите на ръцете, а щом тренирате мускули, значи изгаряте калории. От друга страна това леко упражнение ще ви освободи от стреса, без да ставате от стола.

Упражнения на открито

Много важно за трениращия организъм е да има достъп до чист въздух. Опитайте се да отделяте поне по половин час на ден, за да се разходите на открито, да потичате по плажа или да покарате колело в парка или в гората.

Хранете се по-често

Може би си мислите, че трябва да се храните по-рядко, за да отслабнете по-бързо, но това не е така. Приемайки храна по няколко пъти дневно, но на малки порцийки, поддържате скоростта на метаболизма и нивата на кръвната захар.

Не се притеснявайте за йо йо ефекта

Съществува мит, че ако сте редуцирали и възвръщали десетина килограма през различни етапи от живота си, значи че вашият метаболизъм не работи правилно и неговата скорост се забавя. Учени са сравнили скоростта на метаболизма на хора с йо-йо ефект с тази на други хора на диета и не са открили никакви разлики в резултатите.

Ходете бързо

Можете да увеличите изгарянето на калории, ако докато тренирате си облечете по-дебели дрехи, но внимавайте, за да не се дехидратирате и да получите топлинен удар. Затруднете упражнението като носите тежка раница или тежести, като тичате по чакъл, пясък или трева, или като ходите бързо.

Увеличете приема на протеини

Протеините са основната храна на мускулите. Докато тренирате, увеличавате обема на мускулите, а от своя страна повече мускули горят повече калории.

Закусвайте с три ястия, а вечеряйте с едно

Според мащабно проучване в Англия се оказва, че хората, които приемат най-много калории на закуска, натрупват по-малко мазнини, независимо от общия брой калории приет през деня.

Проверявайте съдържанието на храната

Обикновено сандвичите от заведенията за бързо хранене съдържат подправки, които усилват апетита и изяждате повече, отколко имате нужда. Колкото е по-просто като състав едно ястие, толкова по-добре.

Изхвърлете солницата

Според изследване  масовото затлъстяване на населението се дължи на увеличения прием на сол. Солта предизвиква жажда, като кара хората да пият повече подсладени напитки, които съдържат много калории, а освен това задържа вода.

Контролирайте прецизно броя на калориите

Ако искате да отслабнете трябва да следите броя на калориите за всяко хранене, защото иначе ще трябва да изразходвате излишните калории с повече упражнения. За да изчислявате прецизно калориите, комбинирайте цифрите от всички компоненти, като е по-добре да удвоите средните стойности, отколкото да сметнете по-малко.

Консумирайте пълнозърнести храни

Фибрите в пълнозърнестите храни не само намаляват мазнините, но и предпазват кръвоносната система от сърдечно съдови заболявания. Пробвайте с овесени ядки, кафяв ориз и пълнозърнест хляб.

Пазете на масата ‘доказателствата’

Не пускайте използваните чинии в мивката или миялната машина, нека стоят на масата за хранене. Оставете пред себе си ‘доказателствата’ от изядените храни, тъй като така има по-малък риск да изядете повече, отколкото има необходимост.

Балансирайте калориите, които поемате и които изгаряте

Дори и да тренирате редовно, ако не следите броя на поетите и изразходвани калории може и да не постигнете искания резултат. Много хора си водят дневник, в който записват тези стойност и следят резултатите.

Забравете за екстремните диети

Прекомерно бързата загуба на тегло води до стресиране на организма и той започва да се запасява с мазнини. Не се доверявайте на хранителни режими, които ви обещават бързи резултати.

Хранете се с по-прости ястия

Колкото и апетитно да изглеждат добре приготвените гурме ястия, например в ресторантите, не забравяйте, че в такова ястие има смесени много различни типове храни, които със сигурност съдържат много калории, а някои от тях пречат на усвояването на вещества от други. Добре е да хапвате по-прости като състав храни и да не смесвате твърде много съставки.

Избягвайте телевизията

Според проучване хората, които гледат телевизия повече от четири часа дневно, са по-склонни да затлъстеят. Можете да съчетаете полезното с приятното, ако например правите леки упражнения или карате велоергометър, докато гледате телевизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *