Масло от черен оман – токсично или здравословно?

Препоръчваме ви:

Черния оман е важно билково лекарство, но някои от неговите съставки са токсични и го правят опасен за вашето здраве, ако го приемате вътрешно. Ето защо е спорен въпросът дали е здравословен, или опасен.

Маслото се извлича от черен оман, многогодишно тревисто растение от семейството Boraginaceae. Растението е с произход Европа и расте във влажни, затревени места, като канавки и речни брегове. Най-често се откриват в Ирландия и Великобритания, както и в изобилие в Северна Америка и Западна Азия. Намира широко приложение в народната медицина и билкологията, действайки като лечебен агент. Маслото му е идеална основа за мехлеми и най-често е използвано за лечение на рани и кожни инфекции.

Много от полезните свойствата на черния оман се дължат на високото съдържание на алантоин, вещество, което спомага за растежа на клетките на кожата, заедно с други вещества, които намаляват възпалението и поддържат здрава кожата. Прилага се и в мазила, с които се лекуват контузии, разтежения на стави и мускули.

Използван е бил под формата на чай за лечение на стомашни проблеми, както и язви, тежък менструален цикъл, диария, кръв в урината, упорита кашлица, дори и за рак на гърдите. По-късно обаче, експертите отричат пероралната употреба на билката, тъй като тя съдържа токсични вещества, наречени пиролизидни алкалоиди, които увреждат черния дроб и дори могат да доведат до смърт. Освен алантоин, в състава на черния оман влизат розмаринова киселина и танини.

Маслото от черен оман има мощни свойства за лечение на обриви, но все пак внимавайте, когато става дума за дълбоки рани – маслото може да лекува кожата толкова бързо, че новата тъкан може да покрие раната, преди тя да се е излекувала отвътре и в резултат да се получи абсцес или инфекция.

Може да се прилага и като лапа, в случаи на инфекция, но не се препоръчва директното приложение. Добре е маслото или билката да бъдат разредени, за да се избегне причиняването на сериозни кожни проблеми.

За костни фрактури – освен за лечение на повърхностни рани, маслото от черен оман може да се приложи и към фрактури на кости, скъсани сухожилия. Може да се прилага директно на кожата или чрез лапа. Ефикасен е и при лечение на скъсани мускули, които може да са били наранени.

Има данни за благоприятното въздействие на черния оман и при лечение на кожни болести, като атопичен дерматит, псориазис и екземи.

Прилаган в малки количества, черният оман е безопасен, но трябва да имате предвид, че отровните химикали, които се съдържат в растението, могат да преминават през кожата, така че, ако прилагате големи количества или раната не е зараснала, може да бъде усвоен.

Счита се, че пероралния прием на маслото от черен оман, е опасен. Част от съставките му са токсични и при навлизане в организма, може да причинят увреждане на черния дроб, увреждане на белите дробове и рак. Бременните жени, кърмачките, малките деца и възрастните хора е препоръчително да избягват употребата на маслото от черен оман. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *