Масло от тамян – „Кралят” на маслата – част 1

Тамянът има съществено значение в Християнството и се смята за един от подаръците, които тримата мъдреци поднасят на новородения Исус Христос.

Днес тази ароматна смола се трансформира в етерично масло, което е ценно не само в религиозната практика, но и в аромотерапията и природната медицина.

Тамянът, известен като Олибан, се получава от Босвелия и по-специално от Boswellia Sacra и Boswellia cartieri. Млечно белия сок, се извлича от кората на дървото и се оставя да се втвърди в смола в продължение на няколко дни. Втвърдените парченца смола, се наричат сълзи и това всъщност е тамянът.

Босвелията се среща в Африканските и Азиатските региони, по-специално в Йемен, Оман, Сомалия и Етиопия. Оман е най-древният и най-известният източник на тамян, където се е развивала търговия и се изпращал по други места, като Средиземноморието, Индия и Китай в продължение на хилядолетия.

Най-висококачественият тамян е сребрист и с лек зелен отенък. Жълто-кафявите сортове са най-евтините и най-лесно достъпни. В Оман най-добрият тамян се запазва за султана и рядко се изнася извън страната.

Тамянът обикновено се изгаря, овъглява и се смила на прах за производството на тежка очна линия, използвана от Египетските жени. Днес тази смола се дестилира чрез пара за получаване на ароматно етерично масло с много предимства.

Тамянът притежава дървесен, земен, пикантен и леко плодов аромат, който действа успокояващо и релаксиращо.

Маслото от тамян отдавна се почита в Близкия изток, където се използва в религиозни церемонии като помазване в продължение на хиляди години. Също така е популярна съставка в козметичните продукти, била е открита в останките на англосаксонците и древните египтяни.

Маслото от тамян е едно от най-добрите етерични масла, които можете спокойно да използвате за вашето здраве. Той е известен със своите успокояващи свойства, като подпомага в борбата със стреса. В аромотерапията, тамянът се вдишва или разсейва чрез изпарител – много ефективно успокоително, което предизвиква чувство на душевен мир, спокойствие и удовлетворение и помага за облекчаване на чувството за тревожност, гняв и стрес.

Маслото от тамян стимулира регенерацията на здрави клетки и поддържа съществуващите клетки и тъкани здрави. То е полезно за здравето на кожата и помага за лечение на суха кожа, признаци на стареене, за намаляване на появата на стрии и белези.

Други ползи от маслото от тамян са:

– Укрепване на венците и корените на косата;

– Спиране на кървенето на раните;

– Ускоряване на зарастването на порязвания, акне, ухапване от насекоми, циреи.

Тамянът е със съдържание на смоли около 50-60%, камед 20-30%, минерални вещества и до 7% етерични масла. Монотерпените и сескитерпените са най-ценните елементи на маслото от тамян. Според книгата „Ръководство за етерични масла” от Кони и Алън Хайли, монотерпените помагат за предотвратяване на натрупването и изхвърляне на токсините от черния дроб и бъбреците, имат антисептично, антибактериално, стимулиращо, аналгетично и отхрачващо действие.

В същото време сескитерпените могат да преминават през кръвно-мозъчната бариера и да стимулират лимбичната система на мозъка, както и хипоталамуса, епифизата и хипофизата.

Ползите за здравето на тамяновото масло се дължи най-вече на противовъзпалителните, стягащото, антисептичното, дезинфектантното, храносмилането, диуретичното и отхрачващото свойства. Освен това действа газогонно, подпомага здравето на матката и други. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *