Масло от тамян – „Кралят” на маслата – част 2

Към първа част

Маслото от тамян се счита за тоник, тъй като е ползотворно за всички системи, работещи в организма, включително на храносмилателната, дихателната, нервната и отделителната системи. То също помага за усвояването на хранителни вещества и укрепва имунната система.

Установени са някои ползи на тамяна за различни здравословни проблеми:

Артрит и ревматоиден артрит – изследвания на университета в Кардиф установяват, че тамянът може да потисне производството на някои ключови възпалителни молекули, помагайки за предотвратяване на разграждане на хрущялната тъкан.

Настинки и респираторни заболявания – маслото от тамян може да разбие натрупания депозит от секрети в дихателните пътища и белите дробове и могат да облекчат бронхитите.

Орални здравословни проблеми – антисептичните качества на маслото могат да помогнат за предотвратяване на лошия дъх, зъбобол, афти и други инфекции.

Нарушения в храносмилането – маслото от тамян ускорява секрецията на стомашен сок, жлъчка и киселини и стимулира перисталтиката, позволявайки на храната да се придвижва и разгражда нормално.

Здравето на матката – маслото от тамян регулира производството на естроген при жените и намалява риска от пост-менопауза, тумор или образуване на кисти в матката (рак на матката).

Освен това, след провеждане на проучвания относно влиянието на тамяна за лечение на рак, се установява, че има един агент в маслото, който помага за прекъсване на разпространението на рака.

Маслото от тамян се извлича чрез дестилация на сурова смола. При закупуване на масло, задължително се уверете, че сте избрали само 100 процента чисто етерично масло от най-високо качество.

Освен това, не бъркайте етеричното масло от тамян с ароматно масло. Етеричните масла се извличат директно от растения, докато благоуханните масла обикновено са изкуствено създадени и често съдържат синтетични химикали. Въпреки че миришат добре, обикновено са по-скъпи и не са със същите терапевтични свойства.

Ефектите и ползите от тамяна могат да се придобият чрез локално приложение, чрез вдишване или поглъщане в много малки количества. За облекчаване на болки, масажирайте маслото върху засегнатите места. С помощта на дифузер и инхалатор, можете да повлияете върху настинки и изчистване на дихателни блокажи. Можете да капнете и няколко капки във ваната си или върху кърпа и да вдишате.

Тамянът може да се прилага директно върху кожата или примесен с други масла, като жожба, сладък бадем, авокадо, пачули, розмарин, градински чай, цитрусови плодове и босилек.

Като цяло маслото от тамян е безопасно, но все пак първо можете да проверите дали сте алергични, като нанесете на малка площ. Ако се появи зачервяване, не употребявайте. При консумацията вътрешно, е добре, да бъде разредено с мед, кокосово масло или вода. Можете да поставите няколко капки под езика. Не давайте от маслото на деца под 6-годишна възраст, а при по-големите деца, е необходимо да се разрежда повече. Освен това, не всички масла са пригодени за вътрешна употреба, четете внимателно етикетите на продуктите, които закупувате.

Няма данни за тежки странични ефекти от използването на това масло. Въпреки това, в някои редки случаи, тамяновото масло може да предизвика кожни обриви, стомашно-чревни дразнения, гадене, болки и хиперацидитет. Освен това притежава разреждащо кръвта свойство и може да създаде проблеми на хора, които приемат антикоагуланти.

Маслото от тамян не се препоръчва и на бременни жени и кърмачки, тъй като влияе на хормоните и може да предизвика нежелана менструация и от там да бъде опасно за нероденото бебе. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *