Майорана за добро храносмилане

Препоръчваме ви:

Майораната, Origanum majorana, е многогодишно тревисто растение, което се отглежда в средиземноморските страни, Централна и Източна Европа. Смята се, че произлиза от Мала Азия. Билката има силен характерен аромат и в Древността се е смятала за свещено растение и символ на щастието. Основните износители и производители на майорана са Португалия, Израел, Албания, Испания и Чили.

В химичния състав на билката участват витамини А, С и Р, освен това съдържа ценни минерални соли. Растението съдържа 0,7-1%  етерично масло, което съдържа феноли, сабинен, танини, пинен, борнеол, алфатерпентинеол, терпинен и горчиви вещества.

Майораната намира приложение като билка, подправка и съставка в парфюмерията. Сушената майорана е широко използвана в Германия за производството на колбаси, защото съдържащите се в нея етерично масло и феноли имат консервиращо действие върху съставките на храната. При термична обработка майораната губи характерния си аромат, защото се изпаряват етеричните й масла. Ето защо тя трябва да се добавя в храната съвсем малко преди тя да бъде свалена от огъня. Прясната майорана е предпочитана подправка в средиземноморската кухня при овкусяването на ястия с риба и паста. В Древна Гърция прочутият Хипократ е предписвал билката при болести на дихателните пътища и стомаха. През Средновековието с билката са лекували женски болести и епилепсия. Майораната има антисептично, успокоително, спазмолитично, пикочогонно и съдоразширяващо действие. Тя подобрява храносмилането и се използва при колики в червата и стомаха, при спастичен бронхит и при трудно уриниране. Употребява се при чернодробно заболявания, бронхит, кашлица, диария и малокръвие.

Външно, под формата на компрес, се използва при екземи и рани. Билката стимулира секрецията на стомашни сокове и затова може да се консумира заедно с по-мазни и тежки храни. За разлика от други билки, тя не губи своя приятен аромат при сушене. Етеричното масло от майорана намира приложение като съставка в парфюмерията под формата на продукти за коса, сапуни и други козметични продукти. Заради своя силен и характерен аромат тя се използва и в аромотерапията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *