Мечо грозде срещу болести на отделителната система

Препоръчваме ви:

Мечо грозде, Uva Ursi, е вечнозелен храст, който се среща в почти цяла Европа и Северна Америка, без южните части, и вирее по сухи и каменливи места, и иглолистни гори. За пръв път мечото грозде е използвано в медицината през тринадесети век от уелски физици, но всъщност е било популярно като лек сред голяма част от индианските племена още преди това.

В листата на мечото грозде се съдържат дъбилни вещества, флавоноиди, урзолова киселина и фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, хиперозид, кверцетин, кверцетирин, свободен хидрохинон, етерично масло, мирицитирин, мирецитин,  урсолова киселина. В плодовете на мечото грозде има много високо съдържание на желязо, манган и витамин А.

Основната причина за широката му употреба при заболявания на отделителната система е, че ефективно ускорява изкарването на пикочна киселина от организма. Затова билката се използва често при заболявания като остър и хроничен цистит, и уретрит. Също така може да се употребява за дезинфекция и свиване на пикочните пътища. Има слабо диуретично действие. Съдържащият се арбутин, който в тялото се превръща в хидрохинон има антисептично действие и унищожава бактериите и другите микроорганизми. Отдавна е доказана високата ефективност на билката срещу обичайните виновници за инфекциите на пикочните пътища, а именно E. coli и Staphylococcus aureus. Билката е много ефективна срещу обичайната причина за гъбичните инфекции, Candida Albicans. Препоръчва се при язви на пикочния мехур, бяло течение, както и за редуциране на силното менструално течение. За успокояване на мускулни болки и срещу навяхвания може да се направи лапа от листа от билката.

В съвременната медицина и фитотерапия екстрактът от мечо грозде се прилага при лечението на леки и средно тежки инфекции на пикочните пътища. Тази мярка се прилага с цел да се избегне употребата на тежки антибиотици. При инфекции не приемайте мечо грозде без консултация от специалист. Съдържащите се в него танини могат да предизвикат повръщане и гадене, затова не трябва да се консумират от бременни и кърмещи жени. Въпреки че билката е един от най-добрите природни антисептични съставки, тя не е подходяща за консумация, ако е налице едновременно с болестта някаква инфекция на бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *