Медът – 11 начина, по които лекува

Според  древните медицински практики от различните краища на света, медът е нектарът на живота. Той е единствената храна, която не се разваля. Според учените пчелите съществуват на Земята от повече от 145 милиона години, а белези за използване на мед са открити в пещера в Испания, на възраст седем хиляди години. Той се произвежда от медоносни пчели, които използват нектар от цветовете, който те събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узрее във восъчни пити. Медът се използва за подслаждане за храни и напитки, за козметични цели, както и като лекарство. Лекува много успешно болки в гърлото, настинки, кашлица, язви, изгаряния и рани.
 

От съществено значение за качеството на меда е начинът на изготвяне. Според Аюрведа суровият мед може да лекува много болести, докато разтопеният мед на температура над 40 градуса е отрова за клетките. Това е така, защото в естествената си форма медът е богат на минерали, витамини, ензими, аминокиселини и въглехидрати. В резултат на високата температура метой губи хранителните си стойности и се превръща в хомогенизирано лепило, което се залепва по вътрешните стени на кръвоносните съдове, нарушавайки обмяната на веществата в организма. Суровият мед може да се смесва с билки и растения, които подсилват неговите качества. Добавяйте го само в кисело мляко, върху филийка или в топъл чай, но не твърде горещ, който да унищожи ензимите.

Препоръчително е да си купувате мед и други пчелни продукти от земеделски производители, а ако търсите да си закупите през интернет, използвайте за търсене ключови думи като суров или непастьоризиран, или пазарувайте от интернет сайтове, в които се предлагат предимно здравословни храни. Тъй като е силен алерген, не се препоръчва на деца под 18-месечна възраст, на възрастни хора и на хора с нестабилна имунна система.

Вижте няколко начина да използвате меда за лечение:

1. Срещу затлъстяване, високо кръвно и висок холестерол рано сутринта изпийте една чаша топла с чаена лъжичка мед, като капнете една до пет капки ябълков оцет.

2. За облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит всеки ден приемайте по една чаена лъжичка мед с 200 мг от аювердичната билка гугулу на прах.

3. За възпаления в устната кухина вземете една чаена лъжичка мед и щипка куркума. Тази смес ще доведе до секретиране на слюнка, която трябва да изплюете, тъй като извлича токсините от устната лигавица.

4. За обикновена настинка смесете половин лъжичка канела с една чаена лъжичка мед. Приемайте тази смес два до три пъти дневно.

5. За да прочистите синусите си, пригответе смес от една чаена лъжичка пресен сок от джинджифил и мед. Приемайте два или три пъти на ден.

6. Против гадене, повръщане и стомашно разстройство, пригответе смес от лимон и мед в равни пропорции. Потапяйте пръста си в сместа и бавно я оближете.

7. Ако желаете да намалите цигарите, преди да запалите цигара подъвчете парче ананас, потопено в лъжичка мед.

8. При болки в корема трябва да си приготвите смес от 1/4 смлян дафинов лист, 1/4 чаена лъжичка семена от целина и лъжичка мед. Приемайте тази смес преди обяд и вечеря всеки ден.

9. За да спрете хълцането, смесете в чаша една чаена лъжичка мед и една чаена лъжичка рицинова масло. Измийте добре ръцете си и потопете един от пръстите си в сместа, оближете. Повторете процедурата на всеки десет минути, докато хълцането спре.
10. За да излекувате рана, налагайте я със стерилна марля, намазана с мед.
11. Срещу безпричинна тревожност смесете чаша портокалов сок с лъжица мед и съвсем малко смляно индийско орехче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *