Медицината все още търси причините за честите заболявания на гърдите при жената

Млечните жлези при жените са особено чувствителни към действието на различните болестотворни фактори, като се започне от въздействията на околната среда и се завърши с вътрешните сривове в организма.

През последните години ясно се наблюдава тенденцията за увеличаване на заболяванията на млечните жлези – 6 от 10 жени над 40-годишна възраст страдат от тази патология. Заболяванията се срещат и на по-млада възраст – при всяка 4-та жена до 30 години.

Едно от най-разпространените доброкачествени заболявания на гърдата е фиброзно-кистозната мастопатия наричана още болест на Реклю (описана от учения през 1887 г.). Повечето от специалистите днес смятат, че причината за болестта са хормоналните нарушения, към които млечните жлези са много чувствителни. Най-често мастопатията се развива на фона на нарушена хормонална регулация на менструалния цикъл.

Доста жени страдат от болка в млечните жлези (масталгия), които стават болезнено напрегнати и чувствителни при докосване (мастодиния). Болезнеността се появява няколко дни преди началото на менструацията и само при 1/4 от жените има постоянен характер и се засилва по време на цикъла.

Друга проява на болестта на Реклю е наличието на незначителни по количество светли или светло-сиви секрети от зърното, които понякога могат да бъдат примесени с кръв.

При самостоятелно изследване на гърдата се откриват и уплътнения (от няколко милиметра до 1 см) под формата на малки зърна, които като правило не се напипват в хоризонтално положение. В някои случаи могат да се открият и по-големи образувания – кисти на млечните жлези – единични или множествени, които не изчезват и при легнало положение. За потвърждаване на такава диагноза е необходима консултация с гинеколог и мамолог.

Лечението се подбира от лекаря индивидуално за всяка конкретна жена, като се отчитат редица фактори. В някои случаи се прибягва до диети (храни с намалено съдържание на мазнини и повече целулоза). Лекарите често съветват да се намали употребата на кафе, силен чай, кола, какао и шоколад. Добър ефект дава лечението с витамин А, Е, С и група В, което се провежда в продължение на няколко месеца. При други се назначават хормонални препарати, но има случаи, при които оздравяването е немислимо без операция.

За съжаление, често се срещат не само доброкачествени заболявания на гърдата, които като правило имат благоприятна прогноза и добър ефект от навреме започнатото лечение. Ракът на гърдата е лидер сред онкологичните заболявания и заема първо място по заболеваемост и смъртност на жените във всички развити страни.

Основна причина за възникването на рака на гърдата са хормоналните нарушения. На различна възраст у жената действат повече от 15 хормони (женски полови хормони, хормон на растежа, хормони на щитовидната жлеза, инсулин и т.н) и недостигът на всеки един от тях предизвиква допълнителното производство на хормона пролактин, който, както и естрогените, заставя клетките на млечните жлези да се видоизменят.

Коварността на заболяването е в това, че жената често не подозира за нейното съществуване. Най-често болестта протича без прояви при по-пълните жени. Процесът бързо прогресира, появяват се метастази, а когато раковите клетки се разнесат чрез кръвта и лимфата по целия организъм се заразяват и нови органи.

За основен лечебен метод на рака на гърдата е призната хирургичната намеса, която се прилага заедно с назначаването на препарати, потискащи раковия процес, или лъчева терапия. Операциите са различни – при някои случаи е достатъчно отстраняването на част от млечната жлеза, но при други – цялостното й отстраняване, както и това на лимфните възли, като опера;ията по същество е животоспасяваща.

Рискови фактори за развитието на злокачествени образувания на гърдата са:
– възрастта – 85% от болните са на възраст над 40 години
– първо раждане – ако жената е на възраст над 35 години;
– наличие на аборти;
– нарушения в менструалния цикъл и късен климакс;
– затлъстяване;
– захарен диабет;
– диабет;
– хипертония;
– психологически стрес.

Учените смятат, че рискът от появата на злокачествени образувания на гърдата може да се намали при:
– нормален менструален цикъл;
– първо раждане до 20 години;
– кърмене на детето;
– липса на аборти;
– малки паузи между ражданията (не повече от 2 години);
– диета с умерено съдържание на мазнини и рафинирани въглехидрати;
– своевременно лечение на доброкачествените заболявания на гърдата и гинекологичните заболявания;
– профилактични прегледи от лекар акушер-гинеколог – не по-рядко от веднъж на 6 месеца със задължително изследване на млечната жлеза.(а)

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *