Ментата – лекарство и подправка

Препоръчваме Ви:


Ментата (Mentha) е род многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни, разпространено основно в северния умерен пояс.

Стъблото е силно разклонено, с височина 75-80 сантиметра, а листата са продълговати и остро назъбени. Цветовете на ментовото растение са червеникавовиолетови, събрани в класовидни съцветия. Почти всички части на растението съдържат от 1% до 3% етерично масло с основна съставна част ментол, между 45-65%,  витамин C, каротин. Смята се, че ментата е получена чрез кръстоска на Mentha aquatica (водна мента) и Mentha spicata (джоджен). За лечение, за чай и в козметиката се използват листата на растението, заради високото съдържание на ментол. Той е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация.

Ментата е една от най-използваните билки у нас заради многото си полезни въздействия върху здравето. Смята се, че мирисът на мента засилва мозъчните функции и подобрява паметта. Според древните гърци ментата укрепвала ума, а ваните с мента те използвали за повишаване на концентрацията. Концентрираното ментово масло може да се използва смесено с базисни масла за масажи или в ароматична лампа. Ментовият чай е любим на много хора, тъй като приятният му вкус не е единственото положително за здравето качество на питието – горещият чай е препоръчителен след преяждане, а студеният е много освежаващ в горещите дни, комбиниран с лимон, особено за следобедните часове.

Ментовата тинктура може да се използва срещу гадене, болки в стомаха, газове в червата, тъй като съставките й успокояват спазмите. Ментата има също противовъзпалително и жлъчегонно въздействие, затова е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство. Важно е обаче тя да се използва в малки дози и по възможност под контрола на специалист по вътрешни болести.

Ментолът е съставна част на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. За лечение на горните дихателните пътища при бронхити билката действа антисептично и болкоуспокояващо. В народната медицина растението се използва за лечение на главоболие, виене на свят, нервна възбуда, епилепсия срещу зъбобол и лош дъх, за отпушване на запушен нос. Инхалации с ментов екстракт могат да се използват, ако имате мигрена, простуда, възпаление на синусите, умора, кашлица. Масажът с ментово масло е ефективен при нарушения в менструалния цикъл, а с отвара могат да се правят компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи. Ако употребявате ментата, трябва да сте сигурни, че нямате алергия. Ако се лекувате с хомеопатични лекарства, не трябва да употребявате храни и продукти със съдържание на мента, тъй като тя може да възпрепятства лечението. Ментата не се препоръчва за хора с хронични киселини.

Ментата се използва широко и в кухнята, тъй като може да се използва изсушена за подправка, а свежа за ароматни плодови салати, кремове, конфитюри, безалкохолни и алкохолни коктейли, сладолед. Някои хора много харесват вкуса на мента с шоколад. Като подправка успешно се комбинира със задушени картофи, агнешко и пилешко месо, риба, морски деликатеси, зелен боб, яйца. Ментата се използва широко в козметичната индустрия – съставка за парфюми, сапуни, пасти за зъби, вода за уста, кремове за крака, репеленти. Миризмата на мента прогонва комарите, а насекомите избягват помещенията, в които е използвана мента, затова тя може да се използва срещу оси, мравки, комари, хлебарки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *