Метаболизъм и загуба на тегло: Как да горим калории – част 1

Препоръчваме ви:

Вероятно сте чували хора, които обвиняват бавния метаболизъм за наднорменото си тегло. Дали метаболизмът е истинският виновник? И ако е така, възможно ли е да ускорите метаболизма си така, че да изгаря повече калории.

Вярно е, че обмяната на веществата е свързана с теглото. Но противно на общоприетото мнение, бавен метаболизъм рядко е причината за прекомерното наддаване на тегло. Вярно е, че влияе върху основните енергийни нужди на тялото, но основните фактори са приемането на храна и напитки, както и физическата активност.

Метаболизмът е процес, чрез който тялото ви превръща това, което ядете и пиете в енергия. По време на този сложен биохимичен процес, калориите в храните и напитките, се комбинират с кислород и по този начин се освобождава енергията, от която тялото ви се нуждае, за да функционира.

Дори, когато сте в покой, тялото ви се нуждае от енергия за всички свои „скрити” функции, като дишане, циркулиране на кръвта, регулиране на нивото на хормоните и изграждането на клетки.

Броят калории, които тялото ви използва за извършване на тези основни функции, е известен като базална скорост на метаболизма и се влияе от няколко основни фактора:

Размерът и състав на тялото ви – по-едрите хора имат повече мускули и горят повече калории, дори когато са в покой.

Полът ви – мъжете имат по-малко телесни мазнини и повече мускули, отколкото жените на същата възраст, изгаряйки повече калории.

Възрастта – когато остарявате, количеството на мускулната маса намалява и мазнините заемат по-голяма част от тялото ви, като намалява и скоростта на изгаряне на калории.

– Потребностите от енергия за основните функции на организма остават относително постоянни и не се променят лесно. Базалната ви метаболитна скорост възлиза на около 70% от калориите, които изгаряте ежедневно.

Храненето (термогенеза) – при храносмилането, транспортирането и съхранението на храната, която консумирате, също се изгарят калории. Това са от 100 до 800 от калориите, които използвате всеки ден. В по-голямата си част, необходимото количество енергия за тялото, за да преработва храната, остава относително стабилно.

Физическа дейност – физическата дейност и активност, от тениса, до пазаруването в магазина и разходките на домашния ви любимец, са отговорни за изгарянето на останалата част от калориите. Физическата активност е най-променливата величина по отношение на изгаряне на калориите.

Може да се смята, че метаболизмът е пряко отговорен за наддаването на тегло. Но тъй като метаболизмът е естествен процес, тялото ви има множество механизми, които го регулират по начин, подходящ за справяне с вашите индивидуални нужди. Само в редки случаи, може да забележите екстремно покачване на теглото, причинено от медицински проблем, който намалява метаболизма, като синдром на Кушинг или намалена функция на щитовидната жлеза.

За съжаление проблемът с повишаването на теглото е сложен. Много е вероятно да се дължи на комбинация от генетични фактори, хормонален контрол, състав на храната ви, както и въздействието на околната среда върху вашия начин на живот, включително сънят, физическата активност и стресът. Всеки един от тези фактори се отразява върху баланса в управлението на енергийния разход на тялото ви. Наддавате, когато приемате повече калории, отколкото изгаряте. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *