Митът за Витамин C

Линус Полинг печели две Нобелови награди, подпомага разкриването на химическите връзки в природата, идентифицира сърповидно-клетъчната анемия като молекулярно заболяване, изяснява някои от най-разпространените протеинови структури.Също така, той революционизира нашето разбиране за еволюцията на примати и е широко приветстван като един от бащите – а даже и като бащата на молекулярната биология.

Обаче точно той почти едностранно разпространява една от най-големите медицински заблуди на всички времена: че витамин С предотвратява настинката.

Подобно на много по-зловредния мит, че ваксините причиняват аутизъм, в основата на всичко е суетата. Полинг за пръв път чува за чудото, което е (или всъщност не е) витамин С от човек, наречен „доктор“ Стоун, който бил лекар толкова, колкото камион (имало е  много  такива онова време).. Но това не пречи на Полинг да вярва, че 3000 милиграма витамин С ще решат почти всяко заболяване, за което може да се сети.

Той и Стоун дори извършват лошо клинично проучване, което уверява в лечителното действие на витамина и което  други изследователи отбелязват, че е основно погрешно. Хората, лекувани с витамин С, са по-здрави отначало, така че, разбира се, имат по-добри резултати. Това обаче не спира Полинг. Когато публикува през 1970 г. книга по въпроса, умело наречена „Витамин С и обичайната настинка“, американското общество е луднало по темата. В края на краищата Полинг е  толкова блестящ, а и е бил (и все още е) единственият човек, който някога е печелил две напълно заслужени Нобелови награди и един от само двама души, които печелят Нобел в различни области – химията и мира. Със сигурност той знае за какво говори.

Полинг продължава да твърди, че високите дози от добавката биха могли да излекуват всичко, от сърдечни заболявания до проказа и дори рак (с тъжна ирония, съобщаваме, че той умира  от рак на простатата през 1994 г., докато съпругата му умира преди години от рак на стомаха). А обществеността го купува и му вярва. Полинг не обръща внимание,че всяка професионална медицинска организация в света отхвърля идеята като неоснователна – той се явява много умен човек, който казва на добрите хора на Земята, че ако те взимат само витаминни добавки, биха могли да решат всичките си здравословни проблеми.

Ето и истината: витамин С не предпазва от настинка и не предотвратява рака, нито лекува заболявания. Някои проучвания даже са открили доказателства, че редовната употреба може да съкрати продължителността на настинката ви, но не и когато е приемано след началото на настинката. Други са открили асоциации с дневна доза и по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, макар че още повече не са показали никаква връзка. Същото важи и за катаракт, пневмония, тетанус, астма и чернодробно заболяване.

Що се отнася до рака, данните с най-високо качество показват, че добавките на витамин С не оказват влияние върху вероятността да получите рак, нито го лекуват. Възможно е това да помогне на някои терапии да работят по-добре, но също толкова вероятно е, че той възпрепятства други видове лечение. И докато някои малки проучвания са установили, че изключително високи дози убиват раковите клетки, това е само когато витаминът се прилага интравенозно. Дозите, насочени към кръвообращението ви, могат драстично да увеличат количеството на витамин С в плазмата ви – оралните добавки не могат.

Основният резултат е следният: приемането на добавки от витамин С по всяка вероятност няма ефект върху Вашето здраве. Тъй като това е водоразтворим витамин, всяко излишно количество, което приемате, просто ще се отдели . Най-големият риск е, че ще получите диария или някои други неясни стомашно-чревни проблеми (ако приемем, че нямате наследствена хемохроматоза или претоварване с желязо, в този случай това може да причини дълготрайно увреждане на вътрешните ви тъкани). Приемането на витамин С всеки ден вероятно няма да ви направи зло, но почти със сигурност нямате нужда от това.. Можете да си набавяте витамина от  портокали, чесън, ягоди, люти чушки, киви, говежди черен дроб, стриди, гуава, броколи, магданоз, лук, праскова, ябълки, круши, моркови, бабани, авокадо.Ако имате недостиг на витамин С, трябва абсолютно да приемате добавки. Както всеки ветроходник от 18-ти век ще ви каже, скорбутът не е шега. И дори да не стигне дотам, имате нужда от витамин С, за да си набавяте  колаген, да лекувате рани, да произвеждате някои невротрансмитери и да поддържате имунната ви система. Повечето хора получават витамина от диетата си, но недостатъците продължават да съществуват в развитите страни при хората, които ядат нежелателна храна почти постоянно. Иначе проблемът до голяма степен е изчезнал, тъй като общото население е получило редовен достъп до различни плодове и зеленчуци.

Подобно на почти всички витамини, наистина няма нужда да приемате витамин С, освен ако нямате истински недостатък, което е малко вероятно. Помислете за това преди да купувате онези  лекарства против настинка, съдържащи внушаващи количества  витамин С и изкуствен портокалов вкус, за да се подмамите, че са апетитни. Просто хапвайте истински портокал или други плодове, съдържащи витамин C.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *