Млечен бодил за детоксикация на черния дроб

Препоръчваме ви:

 

Млечният бодил, Silybum marianum, е растение, което е широко разпространено в Южна Европа. Известен е с името средиземноморски бодил и магарешки бодил. Освен като билка може да се употребява и като декоративно растение.

Най-ценната съставка, която се съдържа в млечния бодил се смята, че е флавоноидният комплекс, който е познат с името силимарин. Листата съдържат алкалоиди, сапонини и горчивия сесквитерпенов лактон аркциопикрин. Цветните кошнички съдържат инулин, а листата включват дъбилни вещества.

Според редица изследвания на флавоноидите в силимарина е доказано, че той има свойства на хепатопротективен и анти-хепатоксичен агент. Според учените силимаринът може да работи като антиоксидант на хепатоцитите, като ги предпазват от увреждане. Употребяват се за лечение на хронични хепатити и чернодробни възпаления. Млечният бодил действа благоприятно върху кожата. Това е така, тъй като много от кожните проблеми от рода на дерматити, псориазис и екземи, в някои случаи се дължат на неправилно функциониране на черния дроб, защото той изпълнява функцията на филтър на токсините. Може да се използва при акне, ако състоянието на кожата се дължи на токсикация. След проведени първоначални експериментални проучвания на действието на силимарина върху раковите клетки е установена връзка между неговия прием и забавянето на разстежа на туморите при рак на простата, гърдата и други видове рак. Билката може да се употребява за лечение на чернодробна цироза, както и при алкохолна интоксикация и нейния основен симптом махмурлука. Смята се, че може да понижи нивото на кръвната захар и затова се препоръчва на хора с диабет, но те трябва да бъдат много внимателни при нейния прием. Млечният бодил се употребява при проблеми с жлъчния мехур, защото той стимулира отделянето на жлъчен сок. Сокът действа като натурален лаксатив, а така тялото се пречиства и се предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Билката тонизира дейността на стомаха, подобрява храносмилането и засилва апетита. Улеснява отделянето на пикочна киселина от организма. Стимулира работата на сърцето и подобрява кръвообращението в тялото.

Хората, които имат алергии от сложноцветни растения, маргаритки, артишок, киви и други, могат да прояват алергия спрямо флавоноидите от комплекса на силимарина. След провеждане на изследваия за период от повече от шест години е установено, че са възможни странични ефекти като сърбеж, обрив, главоболие, кихане и стомашно-чревни разстройства. Ако приемат лекарства за високо кръвно налягане трябва да се консултирате с кардиолог за това дали можете да пиете силимарин и в каква доза, но трябва да сте внимателни да не влошите състоянието си при хронична болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *