Млечен бодил – здравословните ползи за вашият организъм

Млечният бодил се използва като природно средство за лечение на редица здравословни състояния. Активната съставка се нарича силимарин и се използва предимно за подобряване на състоянието при чернодробни проблеми, но има сведения, че помага при високи нива на холестерол и при диабет тип 2.

Млечният бодил се среща предимно в Средиземноморския регион и се използва като натурално средство за защита на организма. Различните части от белия трън, могат да се използват за лечение на различни заболявания. Най-честата му употреба е при чернодробни проблеми – цироза, жълтеница, хепатит, разстройства на жлъчния мехур.

Ето някои от основните здравословни ползи за вашия организъм от млечния бодил:

1. Подкрепя здравето на черния дроб – един от най-честите поводи за употреба на млечен бодил е лечение на различни чернодробни заболявания. Активната съставка на белия трън – силимарин – действа като антиоксидант и подпомага намаляване на производството на свободни радикали. Това създава детоксикиращ ефект и пречиства черния дроб от токсините.

2. Подпомага здравето на кожата – Етеричното масло от бял трън, прилагано локално върху кожата, подпомага тя да запази своя здрав вид. Освен това, проучване от 2015 твърди, че млечният бодил спомага за намаляване на възпалителните кожни състояния. А антиоксидантните свойства на силимарина намаляват скоростта на стареене на кожните клетки.

3. Намалява холестерола – Високият холестерол може да доведе до проблеми със здравето на сърцето и да увеличи шансовете от удари. Изследвания, проведени през 2006 година доказват положителният ефект на млечния бодил за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта.

4. Загуба на тегло – През 2016 година е проведено изследване при животни, което е установило, че силимаринът причинява загуба на тегло при мишки, които са били захранвани с храни, предназначени да повишават теглото. Това предполага, че млечният бодил ще има полза за хора, които желаят да се отърват от излишните килограми.

5. Намаляване на резистенстността към инсулин – Инсулиновата резистентност е основен проблем при хора, страдащи от диабет тип 2. Според някои изследвания, екстрактът от магарешки бодил може да спомогне за намаляване на инсулиновата резистентност.

6. Подобрява състоянието при алергична астма – Активната съставка на млечния бодил може да помогне за намаляване на възпаленията. Силимаринът спомага за предпазване от възпаление на дихателните пътища при пациенти, страдащи от алергична астма.

7. Ограничава разпространението на рак – доказано е, че млечният бодил може да помогне да се спре разпространението на някои видове рак. Изследване от 2016 година установява, че силимаринът възпрепятства растежа на раковите клетки при колоректален рак.

8. Подкрепя здравето на костите – чаят от магарешки трън може да помогне за предотвратяване на костна загуба, причинена от липса на естроген.

9. Подобрява познанието – Магарешкият бодил увеличава устойчивостта на клетките към оксидативен стрес, който е потенциална причина за болестта на Алцхаймер. По този начин белият трън може да помогне за подобряване на когнитивните способности, както и за лечение на дегенеративните състояния, засягащи ума.

10. Укрепва имунната система – консумацията на магарешки бодил може да помогне за укрепване на имунния отговор и да му помогне да се бори с инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *