Множествена склероза

Множествена склероза или Encephalomyelitis  disseminate представлява вид автоимунното възпалително хронично заболяване. За съжаление произходът на болестта е неясен, като разбира се, не пренебрегваме генетичния фактор, но той предразполага много заболявания.  Друг фактор са инфекциозните причинители, тъй като при това заболяване се засяга миелиновата обвивка на аксоните в мозъка. По този начин се получава образуване на лезии в мозъка.  А тези лезии отключват разнообразни симптоми и признаци. Тъй като множествената склероза засяга способността на нервните клетки да комуникират помежду си, а за да го правят са им нужни аксоните, които представляват обвити с изолираща субстанция миелин. По тази причина почти всички неврологични симптоми могат да доведат до физическа и ментална инвалидизация.

Симптомите на болестта са много коварни, защото могат да се появят на атаки, като пристъпи или да се натрупат с времето, по този начин пациентът трудно разбира какво се случва и късно предприема мерки. Ако болестта е съпътствана с пристъпи, то между тях може да мине доста време и да няма никаква симптоматика между отделните пристъпни атаки.

Симптомите са много широкоспектърни, могат да започнат в смущение във възприятието, умора, депресии, на очите са възпаление на очния нерв и двойно виждане. Мускулно-скелетните са спазмите, слабостта и атаксията, в речта може да настъпи нарушение. В чревния тракт може да настъпи изпускане, запек или диария, а в половата система да доведе до стерилитет. Но това, разбира се, не значи, че ако намирате в себе си някои от тези симптоми имате множествена склероза.

Лечение срещу самата болест все още няма, но има терапии, които подтискат симптомите с много добър ефект. Те възстановяват функциите, изгубени при пристъпите и атаките и предотвратяват нови атаки на болестта. Целта на терапията е да предпази пациента от инвалидизация. Но както почти всички познати медикаменти и лекарствата срещу множествена склероза имат нежелани ефекти.

Заболяването се открива на скенер или на ядрено-магнитен резонанс. Тъй като там най-добре се виждат появилите си лезии.  Само при такова налично изследване се предписва терапия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *