Морковът – зеленчукът на зрението и кожата

Препоръчваме Ви:

Морковът (Daucus carota) е кореноплоден зеленчук, който включва около 60 вида и е разпространен основно в района на Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия. Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта има закръглена, конусовидна, вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска. През първата година морковът образува кореноплод, а втората година оформя семена и цветове. Лечебните характеристики на морковите са известни още на древните гърци, а Хипократ и Гален ги препоръчват като противокашлично, болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. По – късно арабският лечител Авицена също  прилага морковите при лечението на някои заболявания.

Морковът съдържа средно 88.8% вода, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла, 1% целулоза. Той включва в състава си витамини и минерали – витамини A, C, E, витамини от B групата, витамин К, желязо, фосфор, калий, манган и селен, ензими, етерични масла. Зеленчукът е един от основните растителни източници на бета каротин, от който организмът произвежда провитамин A, като почти изцяло покрива дневната доза чрез сто грама зеленчук – 93%. Именно заради този мощен антиоксидант, морковът е много полезен за зрението и за кожата. Зеленчукът не съдържа почти никакви мазнини и може да се използва по време на диета, но има  една тънкост – тъй като витамин А е мастноразтворим, винаги трябва да го консумирате с малко растителна мазнина или шепа ядки, за да може организмът ви да усвои пълноценно антиоксиданта. Морковите имат сравнително малко целулоза, която в по-голямо количество се намира в сърцевината, а по-малко в кората, но това е добра новина за хората, които страдат от гастрологични заболявания, тъй като грубата целулоза дразни тракта.

 Морковите се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания и хипертония, тъй като ускоряват изхвърлянето на вода от организма. Сокът от моркови е един от най-полезните, самостоятелно или смесен с други сокове. Той помага срещу заболявания на червата и стомаха, а кърмачките могат да го пият за увеличаване на млечната секреция. Пресният сок от моркови е особено полезен за бременните жени и кърмачетата, тъй като засилва разтежа и предпазва от простудни заболявания. На малките деца сокът може да се дава още от втория-третия месец, най-напред разреден с вода.

Морковите могат да се използват за профилактика и лечение на зрителни смущения, т. нар. кокоша слепота, при физическа и психическа умора, и при възстановяване след инфекциозни заболявания, анемии и заболявания на лигавицата на стомаха и червата. Може да се използва за лечение на камъни в бъбреците, като се пие в продължение на няколко месеца, 3 – 4 пъти на ден, по 1 супена лъжица сок от морков. Противопоказанията са сравнително малко – не трябва да се използва от хора с язвена болест в остра форма, изострени ентероколити, индивидуална непоносимост. Прекомерната употреба на сок от  моркови може да доведе до жълтооранжево оцветяване на дланите и стъпалата, но оцветяването не е необратимо. Бета каротинът има още една важна роля, той предпазва кожата от стареене и я защитава от UV лъченията. Той е безопасен за организма, тъй като неизползваният бета каротин се изхвърля в процеса на обмяна на веществата. За хората с хроничен запек морковът има лек слабителен ефект. Пресният сок от моркови се препоръчва и за гаргара на зачервено гърло. Приложен локално във формата на каша, пресният морков действа благоприятно срещу слънчеви изгаряния. Сокът от моркови е много полезен за децата, които изостават във физическо и умствено развитие – той стимулира белтъчния синтез, подобрява кръвоснабдяването и насищането на тъканите с кислород.

Най-подходящите методи за кулинарна обработка на морковите са задушаването и варенето, тъй като те гарантират максимално извличане на каротина. Сокът от моркови можете да използвате в комбинация с други плодови и зеленчукови сокове, които подсилват неговите качества и вкус. Много приятни на вкус комбинации са със сок от ябълка, цвекло, портокали, кресон, краставици, джинджифил, домат, чушка, керевиз, спанак, копър, магданоз, зеле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *