Можем ли да се предозираме с пробиотици?

Препоръчваме ви:

Умишленото постоянно приемане на бактерии със сигурност не изглежда примамливо и приемливо, но що се касае до полезните бактерии, или така наречените пробиотици приема се, че полезните ефекти са много и най-различни, като се започне с облекчаване на стомашно-чревни проблеми, предимно диария и се стигне до поддържане на добро сексуално и уринарно здраве, предотвратяване на алергични реакции и най-вече завишаване на имунитета.

Въпреки това дозировката с пробиотици е доста неточна наука, тъй като не е изцяло научно доказано, кои точно видове пробиотици и в какви количества, са наистина полезни за човешкия организъм. В този смисъл, можем ли наистина да се предозираме с пробиотици? И ако е така, какви са страничните ефекти, които се проявяват при превишен прием на „полезните” бактерии?

Пробиотични храни и напитки се консумират от човечеството от над 100 години и като цяло са приети за безопасни. Доста райони с висок прием на даден пробиотик, какъвто е лактобацилус, не отчитат по-високо ниво на инфекции, причинени от този пробиотик.

Хилядите проучвания сочат, че пробиотиците са с положителен ефект върху имунната система, при здрави индивиди. Ако бъдат приемани обаче от тежко болни или с опасност за живота, те могат да се окажат повече вредни, от колкото с благоприятен ефект.

Незначителни странични ефекти, като газове, стомашно-чревно разстройство, диария, могат да се проявят след прием на над 1-2 милиарда пробиотични бактерии от здрави индивиди. Тези реакции са чести и нормални при хора, консумиращи повече такива бактерии от нужното.

При пациенти,  с намален имунитет или чувствителност към пробиотици, страничните ефекти могат да са доста по-тежки.

Те включват:

  • Сепсис

Едно клинично проучване сочи, че пробиотичния сепсис ( имунния отговор на бактериална инфекция) е най-опасното усложнение, което се свързва с пробиотичното натравяне.

  • Сърдечни проблеми

В редки случаи, но все документирани, предозирането с пробиотици може да доведе до ендокардит, инфекция на вътрешната обвивка на сърцето, при възрастни.

  • Бактериална или гъбична инфекция

Едно изследване показва, че предозирането с пробиотик увеличава смъртността при пациентите с панкреатит.

  • Метаболизъм

Пробиотиците могат да засегнат практически метаболитните функции на организма. Въпреки това няма особени доказателства, за отрицателни ефекти върху растежа или храненето.

  • Пробиотиците могат да си взаимодействат и противодействат на лекарства и медикаменти. Антибиотиците например убиват пробиотичните бактерии.
  • Тежки алергични реакции. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *