Начини да използваме неправилно зехтина

Препоръчваме ви:

Често чуваме колко полезен е зехтинът, но и често правим грешки в неговото използване и се чудим защо не получаваме очаквания ефект. Това не бива да ни кара да се лишаваме от здравословното олио. Ето затова трябва да имаме предвид няколко неща.

Купувате поветли версии, за да спестите калории.

Всъщност всичките видове зехтин имат еднакво количество калории, около 120 калории с 14 грама мазнини на лъжица. Когато е по-светъл това се дължи на цвета и вкуса на зехтина. Няма нищо общо с калориите, не се заблуждавайте по цвета.

Страх ви е да готвите със зехтин екстра върджин

Вярно е, че когато зехтинът е екстра върджин създава повече дим, но той е напълно безвреден и може да готвите с него стига да го сложите на средна температура, не бива да забравяте, че екстра върджин е един от на-чистите форми зехтин и не бива да го оставяте само за салатите си.

Не избирате леко горчивия зехтин.

Всъщност този леко горчив вкус индикира наличието на антиоксиданти, според проучване направено от Калифорнийския университет. С него може да овкусите маслините си, макар да звучи малко парадоксално или зелените салати, които имат вкус „на трева”.

Държите зехтина близо до печката

Сега идете в кухнята и веднага го махнете от там, защото зехтинът се съхранява далеч от светлина и топлина, понеже лесно гранясва.

Използвате теста с хладилника, за да видите дали зехтинът, които сте си купили е качествен.

За съжаление много телевизионни предавания ни карат да правим куп глупости, макар да нямат обозначение „не правете това у дома си”, в един епизод на шоу за правилно хранене е показано как трябва да замразите зехтина, за да видите качеството му, но така може да стане твърд и ако замръзне това няма да докаже нищо, а само може да ви лиши от зехтина, за който сте дали пари.

А вие ползвате ли зехтин? 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *