Надбъбречни жлези

Надбъбречната жлеза е чифтен орган, който представлява чифт ендокринни жлези. Те са разположени върху горната предна част на всеки от двата бъбрека. Надбъбречните жлези секретират няколко важни хормона, които регулират стреса и метаболизма. В анатомичен аспект надбъбречните жлези са разположени в коремната кухина – на нивото на дванадесетия гръбначен прешлен. Дясната надбъбречна жлеза има форма на триъгълник и тегло около 4 грама, а лявата има форма на полумесец и тегло около 5 грама. Жлезите се кръвоснабдяват от бъбречните артерии и са бедни на лимфни съдове. Надбъбречната жлеза, заедно с бъбрека, е обхваната от двата листа на бъбречната фасция, която представлява здрава обвивка от съединителна тъкан.

Надбъбречната жлеза се състои от две части – кора, наречена кортикална част, и сърцевина, наречена медуларна част. Разграничението между двете зони е съществено, тъй като те са регулирани от нервната система да произвеждат различни видове хормони. Надбъбречната медула е сърцевината на надбъбречната жлеза, която е обвита от надбъбречната кора. Тя е изградена от хромафинни клетки, които произвеждат катехоламинитеадреналин и норадреналин. Тези два водоразтворими хормона участват в отговора на симпатиковата нервна система в резултат на стресов стимул.

Секретираните хормоните се отделят направо в кръвта. Надбъбречната кора е специализирана в синтеза на кортикостероидни хормони от холестерол – част от клетките синтезират кортизол, по подобие на хипоталамуса и хипофизата, друга част произвеждат андрогени като тестостерона, а трета част секретира алдостерон, който регулира водно-електролитния баланс в обмяната на веществата. Надбъбречната кора се регулира от хормони, които се произвеждат от хипофизата и от хипоталамуса. Кората на всяка жлеза е по-светла и с по-твърда консистенция, а сърцевината е по-тъмна и по-мека.

Хипофункция на надбъбречните жлези може да настъпи, когато в тях протича туберкулозен процес, при сифилис и други. Тя причинява болестта на Адисон, която се проявява в загуба на тегло, ниско кръвно налягане, припадъци от слабост, диария. Хиперфункция на жлезите настъпва при аденом на надбъбречната кора, тъй като се повишава производството или само на мъжки, или само на женски хормони. Хиперфункцията може да доведе до преждевременно полово съзряване, до спиране на менструацията, хирзутизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *