Натурални средства срещу стомашни киселини

Препоръчваме ви:

Според последните изследвания проблеми с киселините в стомаха имат половината от европейците, а почти 20% от тях ходят редовно на лекар за консултации. Установено е, че медикаментите за лечение на тези симптоми са едни от най-често предписваните лекарства. Дори е изчислено, че печалбата на фармацевтичните компании, които произвеждат тези медикаменти е много по-голяма от тази на големите вериги за бързо хранене. В днешно време протичането на заболяването е съпроводено със симптоми, които пречат на нормалния живот, като възпрепятстват добрия сън, което от своя страна води до повече стрес, като така се получава омагьосан кръг.

Инхибитор на протонната помпа е едно от решенията за справяне с проблема, което е често изписвано от лекарите. За разлика от други лекарства срещу киселини, то облекчава симптомите в 90% от случаите. Всъщност медикаментът има съществен недостатък, тъй като когато бъде спрян, симптомите се увеличават многократно. Пациентът получава киселини, когато пръстенът от мускулатура, който е основата на хранопровода, започне да отслабва. По този начин той позволява на киселината от стомаха да излезе извън стомашната кухина и да се изкачи нагоре по хранопровода. Инхибиторът на протонна помпа редуцира стомашната киселина, но същевременно увеличава образуването на ензима гастрин, който предизвиква отделянето на киселината. Ето защо, когато се да се приема лекарството се получава хиперсекреция на стомашни киселини. За щастие съществува друго решение, което е насочено към превенция за симптомите, а не към техния контрол. Разбира се това решение отнема повече време, тъй като налага промяна в начина на живот, а не просто сдъвкване на хапче срещу киселини.

Избирайте храните внимателно

В сравнение с плодовете, зеленчуците и зърнените храни, мазната храна прекарва повече време в стомаха, което от своя страна води до увеличаване на киселините. Кафето, лютите чушки, портокалите, лукът, чесънът, доматеният сок, както лекарства, тетрациклин, аспирин и ибупрофен, могат да предизвикат киселини.

Хранете се, когато сте спокойни
Стресът допълнително стимулира образуването на киселини, така че яжте бавно, дъвчете добре и консумирайте с мярка, без да се тъпчете.

Дъвчете дъвка
Според медицински проучвания дъвченето на дъвка след хранене неутрализира киселините и намалява значително тяхното количество в хранопровода. Това свойство на дъвката се дължи на отделянето на повече слюнка, която неутрализира киселините.

Консумирайте успокояващи киселините билки
Някои от билките имат успокояващо действие срещу киселините. Можете да си приготвите успокояващ чай от лайка, анасон, ангелика, кимион, кориандър и копър. След проведено изследване е установено, че приемането на напитка с мента и кимион в продължение на 4 седмици редуцира киселините значително.

Разхождайте се
Разходките подпомагат процеса на храносмилане. Необходимо е да правите половинчасова разходка с бавно темпо след консумация на храна. Ходете бавно, тъй като интензивната разходка забавя храносмилането и храната остава повече време в стомаха, което не е полезно. Когато стоите в изправено положение, гравитацията оказва влияние върху разположението на храната в стомаха. Когато тялото ви е в легнала позиция, тя повишава вероятността за появата на киселини в стомаха. Затова е добре да станете и да се раздвижите.

Носете удобни дрехи
Носенето на тесни дрехи около корема води до притискане на стомаха, което от своя страна води до избутване на киселините нагоре. Ако очаквате да си похапнете повечко, облечете се с по-широки дрехи и по някое време разхлабете колана си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *