Най-добри храни за родилки: повишаване на енергията

Препоръчваме ви:

Раждането е изтощително и обикновено през първите месеци, нямате особено време за почивка и хранене. Въпреки това, трябва да се погрижите за себе си и да изберете оптималните храни, които да доставят необходимите хранителни вещества и които ви дават достатъчно енергия.

1. Изберете по-добрата закуска

Консумирайте храни, богати на протеини (като яйца, кисело мляко) и на комплексни въглехидрати (пълнозърнест хляб, зърнени закуски). Комплексните въглехидрати се разграждат по-бавно, което ви кара да се чувствате заситени по-дълго време. Освен това предлагат на тялото ви по-голямо разнообразие от витамини и минерали.

2. Хранете се на често

Вместо да ядете три пъти на ден в по-големи количества, разделете храната на по-малки порции до 5 пъти през целия ден. Това е по-добрият вариант да не чувствате глад, а да получавате достатъчно енергия.

3. Откажете се от идеята за диети

Никой не обича да носи огромните дрехи от преди раждането, но въпреки това първите няколко месеца след появата на бебето, не са подходящи за гладуване и диети. Това е времето, в което трябва да се грижите за здравето си и за живота на бебето. Веднага, след като се възстановите от бременността и раждането, можете да започнете с бавни стъпки да намалявате теглото си.

4. Повече течности

Пийте голямо количество течности, тъй като дехидратацията е често срещан синдром през първите седмици след раждането. Дехидратацията води до умора, проблеми със съня, а това от своя страна оказва влияние на нивата на енергията ви. Затова винаги носете със себе си бутилка с течност и не чакайте да се почувствате жадни, за да пиете вода.

5. Не разчитайте на кофеина и захарта

Нормално е да искате да изпиете чаша кафе, когато сте изтощени или да посегнете към нещо сладко, когато имате нужда от енергия и сте гладни. Но бъдете внимателни, и двата продукта, ви енергизират бързо, но за кратко. Веднага, щом отмине ефектът им, ще се почувствате дори по-изморени от преди.

6. Яжте плодове

Парче плод е най-доброто решение, когато имате нужда от бързо освежаване. Плодовете дават голям приток на енергия, освен това са богати на витамини, фибри, минерали и повлияват добре на храносмилателната система. Освен това, се намират бързо и не отнемат време за приготвяне.

7. Внимателно избирайте енергизиращи блокчета

Енергизиращите блокчета са бърз и лесен начин да се заситите между две хранения, особено, когато сте далеч от дома и нямате друго под ръка. Опасността от консумирането им е, че те обикновено са с високо съдържание на захар и калории. Внимателно четете опаковката, за да се уверите, че продукта е с ниско съдържание на захар и мазнини и с повече фибри, протеини и въглехидрати.

Въпреки всичко казано до тук по отношение на храната, когато се чувствате изморени и нямате енергия, когато ви се спи, по-добре да си позволите да си легнете за малко, отколкото да прибягвате към консумиране на някаква храна. Понякога ядем, защото смятаме, че по този начин ще получим повече енергия, а в същото време, се нуждаем просто от кратка дрямка.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *