Най-големите постижения на медицината за 2009-та

Девет са най-забележителни открития през настоящата 2009 г., които очертават да променят коренно начините, по които се предотвратяват, диагностицират и третират някои често срещани състояния и заболявания. Това е мнението на редакторите в областта медицина на Ройтерс.

“Това беше годината, в която бяхме залети от информация за здравните грижи – било заради т.нар. свински грип, било заради желанието на първия цветнокож американски президент за драстична реформа в здравеопазването”, коментират авторите на обзорната статия. Но това, което за пореден път остава незаслужено на втори план е, че 2009-та донесе забележителен напредък в истинската медицина – от почти неочакван прогрес при ваксините срещу неподадаващи се до момента на такъв тип въздействие заболявания, през нови концепции за толкова познати теми като храната и физическите упражнения, до променящи из основи схващанията научни постижения в областта на тестовете, лекарствата и начините на лечение.

Сред многото иновации, разработени през годината, някои са особено обещаващи – защото не само могат наистина да променят живота, но в определени случаи дори да го спасят.

1. Предотвратяване на рака – по естествен начин

Важно научно откритие: за значението на физическите упражнения

През 2009 г. Американският колеж по спортна медицина официално дипломира първата група от треньори по упражнения срещу рака. Новата програма отразява все по-популярните идеи за това как физическата активност може да предпази от рак или дори да му въздейства. Онколозите, които някога мислеха, че раково болните трябва да не се претоварват, вече започват да предписват физически упражнения – като форма на лечение.

Увеличават се изследванията, които доказват, че физическите упражнения могат да понижат повторяемостта и да повишат възможността за оцеляване в случаите на рак. Например вече са налице доказателства, че умерената активност (като бързо ходене 3 часа на седмица) намалява смъртността при рак на гърдата и на дебелото черво с около 50%.

Затова все повече специалисти са на мнение, че физическите упражнения са потенциално оръжие срещу заболяването и преди, и след диагностицирането.

2. Понижаване на риска от удар

Важно научно откритие: новото лекарство дабигатран

Десетилетия наред предпочитаният при лечение на хора с висок риск от удар антикоагулант е варфарин (warfarin – лекарство, чието действие се налага лекарите трябва да следят внимателно – често с ежеседмични изследвания – защото то взаимодейства активно с други медикаменти и повишава риска от кървене). На хоризонта вече се задава нов обещаващ препарат – дабигатран. Засега то показва по-добри качества отколкото варфарина – предпазва по-успешно от удар с по-малко опасност от кървене. Това показват данните от изследване, проведено с 18113 доброволци с атриална фибрилация – ключов рисков фактор за удар.

Изследването, публикувано в изданието New England Journal of Medicine, отбелязва първия път за повече от 50 години, в който е открит нов антикоагулант, смятан за по-ефективен от “вече съществуващия златен стандарт”. Специалистите определят това като тройна победа – защото новото лекарство е и по-лесно за употреба, не взаимодейства с толкова много други медикаменти (т.е. няма нужда така често да се правят изследвания и да се регулира дозата). Дабигатран вече е достъпен в Канада и доста страни в Европа (вкл. България), очаква се одобрение от FDA и за САЩ.

3. Защитата срещу ХИВ

Важно научно откритие: нова обещаваща разработка на ваксина

Американски изследователи откриха две нови антитела – произвеждани от малко пациенти – които могат да се използват за разработката на ваксина срещу ХИВ. Тъй като новите антитела са “широко неутрализиращи”, те действат срещу много различни видове на смъртоносния вирус.

На науката са известни още четири други широко неутрализиращи антитела, но новите изглеждат по-ефикасни, защото действат по-бързо и са и са първите, които са изолирани от пациенти в развиващия се свят (където са 95% от новите случаи на СПИН). Изследователите вече работят върху създаването на активна съставка, която ще стане основа на ваксината, чиято цел ще е да се стимулира производството в тялото на тези антитела.

4. Предпазване от високо рискова сърдечна недостатъчност

Важно научно откритие: омега-3 мастните киселини като лекарство

Омега-3 мастните киселини в много държави вече не са хранителна добавка, а медикаменти срещу сърдечни заболявания – след съответни подобрения във формулата и тестове върху достатъчен брой доброволци. На практика това се изразява в 3 до 4 пъти повече EPA и DHA (съставките на Омега-3) в таблетките отколкото съдържат капсулите рибено масло. Медикаментът се препоръчва за третиране на високите нива на холестерол (триглицеридите) в кръвта.

Преглед на 4-те основни изследвания от 2009 г. показва, че омега-3 мастните киселини успешно помагат да се лекуват пациентите с най-висок риск от сърдечни заболявания – тези, които са имали сърдечна недостатъчност или са прекарали инфаркт.

В същия преглед е установено, че EPA и DHA понижават риска от атриална фибрилация и атеросклероза. Все още обаче много малко специалисти знаят и прилагат омега-3 мастните киселини за предпазване и лечение на сърдечносъдови заболявания. Препоръката на изследователите са за 800 до 1000 мг от комбинирани EPA и DHA на ден за пациенти със сърдечни проблеми – количество, което много експерти сега препоръчват и за здравите хора (като хранителна добавка).

5. Предсказване на сърдечна недостатъчност и удар

Важно научно откритие: Endo-PAT устройството.

Хората с високо кръвно или повишен холестерол са със съответен риск от сърдечна недостатъчност, но досега лекарите не разполагаха с точен метод да определят най-рисковата група. Сега, едно устройство, което се прикрепя към пръста, може да тества и покаже липсата на еластичност на кръвоносните съдове (състояние, известно , известно на медицински език като ендотелиална дисфункция. Ниският показател е по-ясно предупреждение (от обичайните рискови фактори), защото доказва, че сърдечносъдовото заболяване вече е налице. Но открито в по-ранен стадия (благодарение на новия уред), то може по-лесно да бъде контролирано.

Устройството, наречено Endo-PAT е одобрено още от 2003 г., но завършилото тази година 8-годишно изследване доказва, че половината от хората, чиито показатели свидетелствали за ендотелиална дисфункция, продължавали да получават удар или сърдечна недостатъчност въпреки взетите други мерки (без да бъде правен тест с новия апарат). Вече е достъпта и втора подобна система, наречена VENDYS. Все повече специалисти убедено твърдят, че това е един изключително важен тест (особено за жените, които са по-предразположени към ендотелиална дисфункция без други рискови фактори).

6. Значим напредък в откриването на лекарство срещу болестта на Алцхаймер

Важно научно откритие: нов лесен кожен тест

Благонадежден тест за диагностициране болестта на Алцхаймер никога не е съществувал, но през 2009 г. американски лаборатории показаха, че са преодолели тази бариера. Нов метод на анализиране на снимките от ядрено-магнитен резонанс определят промените в мозъка с изключителна прецизност – до 80%. Вече е създаден и кръвен тест.

Но най-точната и обещаваща нова техника е кожен тест, създаден в Института по неврология към Университета на Западна Вирджиния. С убождане на пръста този метод открива съответните ензими, свързани с проблемите в паметта в резултат на заболяването. Резултатите от теста показват 98% точност.

Друг забележителен пробив в областта е откритието, че ниските дози от медикамента за химиотерапия бриостатин могат да реактивират съответните ензими. “В действителност това значи, че можем да свързваме отново мозъчните връзки и да възстановяваме паметта”, смятат откривателите на метода. Клиничните опити с хора ще започнат през 2010 г..

7. Ускоряване на незабавния имунитет

Важно научно откритие: нова техника за ваксиниране

Учените от изследователския институт Скрипс (Scripps) съобщават, че са изобретили техника за ваксиниране, която произвежда имунен отговор, използвайки проектирани химични реакции вместо пасивните микроби или други агенти, предизвикващи заболявания.

За в бъдеще това може да означава, че новите ваксини ще действат почти мигновено (вместо след седмици, както е в момента с повечето от тях – първо инжектираният химикал инструктира имунната система за борба, след това специално предназначени молекули се свързват с определена цел и казват на съответните клетки къде да атакуват). Според специалистите възможността за изглаждане на незабавен имунитет ще има особено голяма роля за овладяването на случаи като настоящата грипна пандемия.

8. Лечение за най-смъртоносните видове рак

Важно научно откритие: PARP инхибитори

Новият клас лекарства – PARP инхибитори, блокира специфични ензими в раковите клетки, които успяват да възстановят правилната си ДНК-структура.

Какво означава това на практика? Раковите клетки, които не могат да възстановят нанесените щети върху тяхнотоДНК (вкл. причинените от химиотерапията), умират по-лесно. В различни изследвания PARP инхибиторите вече са се доказали като ефективни срещу агресивните, трудни за лечение случаи на рак на гърдата – включително генетичните заболявания и туморите, които устояват на химиотерапията.

Според специалистите е особено важно, че, когато се комбинира с химиотерапия, PARP лечението обичайно добавя малко странични ефекти, защото нормалните клетки остават здрави, използвайки други възстановяващи ензими (които при раковите клетки липсват). Това е изцяло нов подход за успешна борба с някои от най-тежките заболявания и показва потенциал да спаси десетки хиляди болни.

9. Лечение на рак чрез ваксини

Важно научно откритие: ваксина срещу меланома

В тазгодишно тазгодишно американско изследване експериментална ваксина срещу рака, комбинирана с лекарството за имунотерапия Interleukin-2, вече е доказала, че смалява туморите при 22% от хората с напреднала меланома – един от най-смъртоносните видове рак. Засега това удължава техния живот само с 5 месеца, но изследването бележи един от първите успешни опити след десетилетия проучвания за терапевтична ваксина срещу рака. Доказателствата за регреса на меланомата са неоспорими, а това е първият подобен резултат в реални условия, т.е. извън лабораториите. Очаква се прилагането на ваксината при пациенти в по-ранен стадий да повиши в значителна степен дори шансовете за пълно излекуване.(а)

 

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *